CZAS: 45 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- łyżka, łyżeczka, nóż
- szklanka
- blender lub malakser
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
Spód:
- 1 szklanka - migdały lub inne orzechy
- 1 szklanka - wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka - cynamon
- 3 łyżki - powidła śliwkowe lub inne z ciemnych owoców
- odrobina oleju i kakao do posmarowania brzegów blachy (opcjonalnie)
Masa:
- 360 g - tofu naturalne (2×180 g)
- 400 ml - mleczko kokosowe w puszce (schłodzone wcześniej w lodówce, najlepiej całą noc)
- 2 szt. - cytryna (wyciśnięty sok i skórka starta na tarce)
- 3 łyżki - cukier trzcinowy
- 3 płaskie łyżki - mąka ziemniaczana
- 2 łyżki - kakao
- 1 szklanka - suszone śliwki (można pokroić w paski)
Polewa:
- 1/2 szklanki - mleko roślinne (u mnie ryżowe)
- 100 g - czekolada gorzka (można zostawić 2 kostki i zetrzeć na tarce posypując wierzch, jeśli nie ma ziarenek kawy)
- 1 łyżeczka - cynamon
- ziarenka kawy w czekoladzie lub starta na tarce czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
- Orzechy i wiórki kokosowe zmielić w malakserze.
- Dodać kakao, cynamon i dokładnie połączyć.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć powstałą masą. Wierzch wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C z opcją "góra/dół".
- Tofu odsączyć z wody, pokruszyć i zmiksować na gładką masę.
- Cytrynę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do tofu razem z cukrem, mąką ziemniaczaną i stałą część mleka kokosowego z puszki. Dokładnie zmiksować.
- Dodać suszone śliwki i ponownie dokładnie zmiksować (można dodać śliwki pokrojone w paski bez ich rozdrabniania).
- Brzegi tortownicy posmarować olejem i posypać kakao.
- Masę wylać spód tortownicy.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 45-50 min.
Odstawić do ostygnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 45-50 min.
Odstawić do ostygnięcia.
Polewa:
- W małym rondlu podgrzać mleko, aż zacznie parować. Odstawić na bok.
- Dodać połamaną czekoladę.
- Posypać ziarenkami kawy w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz