CZAS: 15 min. + 50 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.
NARZĘDZIA:
- łyżka, nóż
- szklanka
- blender lub malakser
- blacha prostokątna
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 360 g - tofu naturalne (2×180 g)
- 2 szklanki - mleko roślinne waniliowe
- 80 g - pestki słonecznika (można pominąć i dodać więcej tofu, ok. 400 g)
- 100 g - wiórki kokosowe lub płatki kokosowe
- 3 płaskie łyżki - cukier trzcinowy lub ksylitol
- 1 op. (ok. 40 g) - budyń waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- świeże lub mrożone truskawki
- kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
- cukier puder na wierzch (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C z opcją "góra/dół".
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wiórki kokosowe oraz słonecznik zalać mlekiem roślinnym i odstawić na ok. 10 min.
- Tofu odsączyć z wody, pokruszyć i zmiksować razem z wiórkami i słonecznikiem.
- Dodać sok z cytryny, aromat oraz budyń. Ponownie zmiksować.
- Gotową masę wylać spód blachy.
- Na wierzch ułożyć truskawki główkami do dołu..
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 50 min.
Odstawić do ostygnięcia (radzę poczekać z krojeniem na ciepło, ponieważ ciasto rozpadnie się).
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Piec w piekarniku nagrzanym to temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 50 min.
Odstawić do ostygnięcia (radzę poczekać z krojeniem na ciepło, ponieważ ciasto rozpadnie się).
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz