CZAS: 15 min. + ok. 2 godz. moczenie + ok. 2 godz. chłodzenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 kawałków
NARZĘDZIA:
- blender
- nóż
- forma okrągła o średnicy ok. 15-16 cm
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 300g - nerkowce
- 12 sztuk - ciastka Oreo
- 100-125 ml - woda
- mrożone maliny
PRZYGOTOWANIE:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nerkowce moczyć w wodzie przez min. 2 godziny.
- Nożem oddzielić białą masę od ciastek. Odstawić.
- Część kruchą ciastek rozbić moździerzem (mogą zostać małe okruszki), dodać ok. 2-3 łyżki wody i ulepić masę.
- Powstałą masą wylepić spód formy.
- Nerkowce odsączyć z wody i zmiksować dodając ok. 100 ml wody (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej wody, gęstość masy i ilość wody, którą trzeba dolać zależy od tego jak długo moczone były nerkowce).
- Do orzechowej masy dodać białą masę z ciastek Oreo.
- Powstałą masę wyłożyć na formę, wyrównać.
- Na wierzch posypać mrożone maliny.
Nerkownik chłodzić w lodówce przez minimum ok. 2 godz.
Przed podaniem najlepiej schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 min.
Najlepszy schłodzony w zamrażarce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz