TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt. (blacha 21 cm)
NARZĘDZIA:
- szklanka 250 ml
- łyżeczka, łyżka
- blacha okrągła 21-26 cm
SKŁADNIKI:
Spód:
- 100 g - herbatniki (u mnie Digestive)
- 3 łyżki - masło z orzechów ziemnych 100%
- 5 łyżek - olej kokosowy
- 65 g - płatki owsiane
- 5-6 szt. - daktyli
Masa tofu-orzechowa:
- 3 opakowania 180 g (540 g) - tofu naturalne
- 150 g - nerkowce (moczyć w wodzie min. 6 godz.)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2/3 szklanki - cukier kokosowy
- 1 szt. - dojrzały banan
- 3 łyżki - olej kokosowy płynny (dodatkowo odrobina do posmarowania brzegów blachy)
- 1 opakowanie (40 g) - budyń waniliowy w proszku
- 1 1/2 szklanki - mleko owsiane lub inne roślinne
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Wierzch:
- 1 puszka (400 ml) - mleczko koksowe schłodzone przez całą noc w lodówce
- 4 łyżki - sok z cytryny
- 3 łyżki - stewia w pudrze
- owoce: truskawki, kiwi
- kawałki czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Masa tofu-orzechowa:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
- Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi wysmarować olejem kokosowym.
- Herbatniki i płatki rozdrobnić w blenderze. Dodać daktyle i olej kokosowy. UWAGA!!! Polecam wcześniej moczyć daktyle w gorącej wodzie przez ok. 10 min.
- Powstałą masą wyłożyć blachę, docisnąć i wyrównać brzegi. Włożyć do schłodzenia do zamrażalnika.
- Tofu odsączyć w ściereczce z nadmiaru wody. Dodać sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować i odstawić na chwilę na bok, aby mogło trochę sfermentować.
- W osobnym naczyniu zmiksować odsączone z wody nerkowce z mlekiem owsianym, dodać cukier kokosowy, banana, olej kokosowy, budyń waniliowy, ekstrakt waniliowy i sól.
- Powstałą masę orzechową połączyć tofu. Dokładnie zmiksować i wylać na schłodzony spód ciasta.
- Piec ok. 60 min. aż do zarumienienia.
- Ciasto ostudzić, a następnie przygotować masę na wierzch.
Wierzch:
- Oddzielić gęstą część mleczka kokosowego od wody kokosowej. Gęsty krem zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i stewią w pudrze.
- Gotową masę wylać na schłodzone po upieczeniu ciasto.
- Schłodzić kilka godzin w lodówce.
- Udekorować owocami i kawałkami czekolady.
- Ciasto trzymać w lodówce pod przykryciem do 5 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz