sobota, 25 maja 2019

Wegański "Sernik" Waniliowy z Owocami


















CZAS: ok. 45 min. + chłodzenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt. (blacha 21 cm)

NARZĘDZIA:
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka, łyżka
  • blacha okrągła 21-26 cm

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 100 g - herbatniki (u mnie Digestive)
  • 3 łyżki - masło z orzechów ziemnych 100% 
  • 5 łyżek - olej kokosowy
  • 65 g - płatki owsiane 
  • 5-6 szt. - daktyli  

Masa tofu-orzechowa:
  • 3 opakowania 180 g (540 g) - tofu naturalne
  • 150 g - nerkowce (moczyć w wodzie min. 6 godz.)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki - cukier kokosowy
  • 1 szt. - dojrzały banan
  • 3 łyżki - olej kokosowy płynny (dodatkowo odrobina do posmarowania brzegów blachy)
  • 1 opakowanie (40 g) - budyń waniliowy w proszku
  • 1 1/2 szklanki - mleko owsiane lub inne roślinne
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Wierzch:
  • 1 puszka (400 ml) - mleczko koksowe schłodzone przez całą noc w lodówce
  • 4 łyżki - sok z cytryny 
  • 3 łyżki - stewia w pudrze
  • owoce: truskawki, kiwi
  • kawałki czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Masa tofu-orzechowa:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi wysmarować olejem kokosowym.
  3. Herbatniki i płatki rozdrobnić w blenderze. Dodać daktyle i olej kokosowy. UWAGA!!! Polecam wcześniej moczyć daktyle w gorącej wodzie przez ok. 10 min.
  4. Powstałą masą wyłożyć blachę, docisnąć i wyrównać brzegi. Włożyć do schłodzenia do zamrażalnika.
  5. Tofu odsączyć w ściereczce z nadmiaru wody. Dodać sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować i odstawić na chwilę na bok, aby mogło trochę sfermentować.
  6. W osobnym naczyniu zmiksować odsączone z wody nerkowce z mlekiem owsianym, dodać cukier kokosowy, banana, olej kokosowy, budyń waniliowy, ekstrakt waniliowy i sól.
  7. Powstałą masę orzechową połączyć tofu. Dokładnie zmiksować i wylać na schłodzony spód ciasta.
  8. Piec ok. 60 min. aż do zarumienienia.
  9. Ciasto ostudzić, a następnie przygotować masę na wierzch.
Wierzch:
  1. Oddzielić gęstą część mleczka kokosowego od wody kokosowej. Gęsty krem zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i stewią w pudrze. 
  2. Gotową masę wylać na schłodzone po upieczeniu ciasto.
  3. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 
  4. Udekorować owocami i kawałkami czekolady.
  5. Ciasto trzymać w lodówce pod przykryciem do 5 dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz