sobota, 13 grudnia 2014

Wegańska Bezglutenowa Gwiazdkowa Babka Piernikowa














 CZAS: ok. 1 godz. 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA: 
  • forma do babki o średnicy 20 cm
  • duża miska
  • mała miska
  • łyżka, łyżeczka
  • szklanka 250 ml

SKŁADNIKI (forma o śr. 20 cm):

Ciasto:
  • 1/2 szklanki - mąka ryżowa
  • 1/4 szklanki - mąka jaglana
  • 1/4 szklanki - mąka z tapioki
  • 1/4 szklanki - mąka ziemniaczana
  • 1/4 szklanki - zmielone wiórki kokosowe
  • 4 łyżki - przyprawa piernikowa (u mnie domowa)
  • 1/2 szklanki - cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka - proszek do pieczenia bezglutenowy
  • 1 łyżeczka - soda oczyszczona
  • 1 szczypta - sól
  • 1/2 szklanki - mleczko kokosowe
  • 1/2 szklanki - jogurt sojowy naturalny
  • 1/2 szklanki - olej kokosowy (płynny) 
  • 1/4 szklanki - powidła śliwkowe

Polewa czekoladowa:
  • 100 g - czekolada gorzka bio
  • 1 łyżka - olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  2. Formę wysmarować olejem kokosowym i posypać niewielką ilością zmielonych wiórków kokosowych.
  3. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, wiórki kokosowe, przyprawę piernikową, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać płynny olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
  4. W małej misce wymieszać składniki mokre: mleczko kokosowe, jogurt sojowy i powidła śliwkowe. 
  5. Wszystkie składniki suche i mokre połączyć ze sobą i zmiksować na gładką gęstą masę. 
  6. Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. 

PIECZENIE:

Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy).
Upieczoną babkę w formie położyć na kratce. Przygotować polewę czekoladową.

PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:
  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić z ognia.
  2. Zanim czekolada rozpuści się, wyjąć babkę z formy na kratkę.
  3. Upieczoną babkę polać przygotowaną polewą czekoladową i udekorować marcepanowymi gwiazdami lub w dowolny sposób.
Babkę przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschła.