CZAS: ok. 1 godz. 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- forma do babki o średnicy 20 cm
- duża miska
- mała miska
- łyżka, łyżeczka
- szklanka 250 ml
SKŁADNIKI (forma o śr. 20 cm):
Ciasto:
- 1/2 szklanki - mąka ryżowa
- 1/4 szklanki - mąka jaglana
- 1/4 szklanki - mąka z tapioki
- 1/4 szklanki - mąka ziemniaczana
- 1/4 szklanki - zmielone wiórki kokosowe
- 4 łyżki - przyprawa piernikowa (u mnie domowa)
- 1/2 szklanki - cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka - proszek do pieczenia bezglutenowy
- 1 łyżeczka - soda oczyszczona
- 1 szczypta - sól
- 1/2 szklanki - mleczko kokosowe
- 1/2 szklanki - jogurt sojowy naturalny
- 1/2 szklanki - olej kokosowy (płynny)
- 1/4 szklanki - powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa:
- 100 g - czekolada gorzka bio
- 1 łyżka - olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Formę wysmarować olejem kokosowym i posypać niewielką ilością zmielonych wiórków kokosowych.
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, wiórki kokosowe, przyprawę piernikową, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać płynny olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
- W małej misce wymieszać składniki mokre: mleczko kokosowe, jogurt sojowy i powidła śliwkowe.
- Wszystkie składniki suche i mokre połączyć ze sobą i zmiksować na gładką gęstą masę.
- Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy).
Upieczoną babkę w formie położyć na kratce. Przygotować polewę czekoladową.
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić z ognia.
- Zanim czekolada rozpuści się, wyjąć babkę z formy na kratkę.
- Upieczoną babkę polać przygotowaną polewą czekoladową i udekorować marcepanowymi gwiazdami lub w dowolny sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz