wtorek, 2 grudnia 2014

Wegańska Pasta z Fasoli Adzuki i Suszonych Pomidorów z Żurawiną











CZAS: ok. 15 min. + 45 min. gotowanie fasoli
TRUDNOŚĆ: łatwe

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka (200 g) - sucha fasola adzuki
  • 5-6 szt. suszone pomidory i żurawina w oliwie
  • 1 szt. - cebula
  • 3 ząbki - czosnek
  • 1 duża szczypta - tymianek
  • 1 duża szczypta - majeranek
  • 1 duża szczypta - cząber
  • oliwa z suszonych pomidorów z żurawiną
  • sok z cytryny 
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  1. Fasolę moczyć w wodzie przez noc, gotować w świeżej wodzie przez ok. 45 min.
  2. Cebulę z dodatkiem tymianku zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Ugotowaną fasolę umieścić w dużej misce, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory z żurawiną i resztę przypraw.
  4. Całość zmiksować na gładką pastę.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.