sobota, 13 grudnia 2014

Wegańskie Bezglutenowe Ciasto Kasztanowe














CZAS: 45 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • forma do tarty o średnicy 28 cm
  • łyżka
  • szklanka 250 ml
  • duża miska
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 250 g - mąka kasztanowa
  • 1 1/2 łyżki - cukier trzcinowy
  • 2 szklanki - woda przegotowana
  • 1 garść - orzechy włoskie
  • 1 garść - migdały
  • 1 garść - żurawina suszona
  • 1 garść - nerkowce
  • 1 szczypta - sól
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek
  • 3 gałązki - rozmaryn (1 gałązka na wierzch ciasta, 2 gałązki do ozdoby)
  • kilka łyżek - syrop klonowy do polania ciasta
 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i brzegi posmarować oliwą.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, wodę i dokładnie wymieszać, do chwili uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 3 minuty.
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć/posypać na nim żurawinę, orzechami włoskie, migdały i nerkowce.
  6. Włożyć do piekarnika.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 200°C przez ok. 30-35 min. do momentu aż ciasto zacznie delikatnie pękać.

Podawać zimne. Najlepiej smakuje polane syropem klonowym z dodatkiem ulubionych orzechów.