czwartek, 10 grudnia 2015

Wegański Orzechowy Pasztet
z Zielonej Soczewicy 


 











CZAS: ok. 1 godz. 30 min. + 50-60 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ:  łatwe

NARZĘDZIA:
  • rondel
  • patelnia 
  • duża miska
  • blender
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • tarka
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • keksówka 

SKŁADNIKI:
Masa:
  • 1 szklanka - zielona soczewica
  • 1 szklanka - orzechy włoskie
  • 1/2 szklanki - nerkowce
  • 1/2 szklanki - orzechy laskowe
  • 3 łyżki - siemię lniane + 6 łyżek - woda
  • 2 szt. - duża cebula
  • 3 ząbki - czosnek
  • 1 szklanka - pokrojona na kawałki marchewka
  • 1 szt. - średnie jabłko
  • 1/2 szklanki - mąka ryżowa
  • 3/4 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
  • 1 łyżeczka - posiekany świeży rozmaryn
  • 1 łyżeczka - posiekany świeży tymianek
  • 1/2 gałązka - posiekana pietruszka
  • sól
  • pieprz ziołowy
Glazura:
  • 1/4 szklanki - ketchup
  • 1 łyżka - syrop klonowy
  • 2 łyżki - przecier jabłkowy
  • 2 łyżki - ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do rondla wsypać soczewicę, zalać 3 szklankami wody, dodać sól i zagotować. 
  2. Zmniejszyć temperaturę i gotować na średnim przez ok. 40-50 min. do miękkości. Odstawić.
  3. Siemię lniane zmiksować, połączyć z wodą. Odstawić.
  4. Na suchej patelni prażyć nerkowce, orzechy włoskie i laskowe przez ok. 6 min.Wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
  5. Do dużej miski wrzucić zmiksowane orzechy.
  6. Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki.
  7. Za pomoc blendera rozdrobnić cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę i dodać do orzechów.
  8. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy razem z tymiankiem, rozmarynem, mąką ryżową, bułką tartą, siemieniem lnianym.
  9. Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać do gotowej masy. 
  10. Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku i dokładnie wymieszać.
  11. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra-dół".
  12. Wymieszać składniki na glazurę (2/3 na dno keksówki, 1/3 na wierzch)
  13. Keksówkę wysmarować oliwą z oliwek oraz 1/3 glazury i wypełnić masą na pasztet.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra-dół" przez ok. 50-60 min. na złoty kolor. 
Upieczony pasztet studzić przez ok. 10 min.

Pasztet podać polany glazurą i posypany posiekaną pietruszką.