piątek, 27 listopada 2015

Zapiekanka owsiana z burakiem

CZAS: 10 min. + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • blender
  • mała miska
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • mała forma do pieczenia o średnicy ok. 11 cm

SKŁADNIKI:
  • 1 szt. - ugotowany średni burak
  • 3 łyżeczki - woda lub mleko roślinne
  • 1/4 szklanki - woda lub mleko roślinne 
  • 1/2 szklanki - płatki owsiane górskie
  • 1 łyżka - kakao
  • 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki - dropsy czekoladowe
  • 1 łyżka - olej kokosowy płynny
  • szczypta soli
  • dekoracja: dropsy czekoladowe

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. Buraka obrać i pokroić na kawałki, dodać 3 łyżki wody zmiksować za pomocą blendera.
  3. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.

PIECZENIE
Piec w piekarniku w temperaturze 180C z opcją "góra/dół" przez 30 min.

Zapiekanka smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
kcal
białko
węglowodany
tłuszcze











































Inspiracją do przepisu jest blog: http://www.twogreenpeas.com/