czwartek, 10 grudnia 2015

Wegański Szpinakowy Pasztet z Czerwonej Soczewicy


 











CZAS: ok. 30-35 min. + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji

NARZĘDZIA:
  • 2 szt. - rondel lub garnek
  • szklanka
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • blender 
  • keksówka

SKŁADNIKI:
  • 1 1/2 szklanki - sucha soczewica czerwona
  • 1 szt. - kostka warzywna
  • 3 szklanki - woda do gotowania soczewicy
  • 2 szklanki - pokrojone pieczarki (ok. 4-5 średnich pieczarek)
  • 1/4 szklanki - pokrojony seler (1/4 małego selera)
  • 1/2 szt. - cebula
  • 3 ząbki - czosnek
  • 1/2 łyżeczki - tymianek
  • 1/2 łyżeczki - rozmaryn
  • 1/2 łyżeczki - sól
  • 1/4 łyżeczki - pieprz ziołowy
  • 2 szklanki - liście szpinaku
  • 2 szklanki - płatki owsiane górskie
  • 5 łyżek - sos sojowy
  • oliwa z oliwek do posmarowania keksówki 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do rondla lub garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną i soczewicę. Całość wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 5-8 min. do wchłonięcia wody.
  2. Pieczarki, cebulę, seler i czosnek pokroić na kawałki. Dodać przyprawy i zagotować z niewielką ilością wody w drugim rondlu do miękkości wszystkich składników.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 170°C z opcją "góra/dół".
  4. Do ugotowanej soczewicy, z pozostałą niewielką ilością wody, dodać ugotowane warzywa z przyprawami (bez wody), sos sojowy, liście szpinaku, płatki owsiane i zmiksować za pomocą blendera.
  5. Doprawić do smaku dodatkową ilością soli, pieprzu i sosu sojowego.
  6. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek keksówki.

PIECZENIE
Piec w piekarnik nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 30-35 min.

Podawać po całkowitym ostudzeniu, najlepiej po schłodzeniu całą noc w lodówce.






















































 Inspiracją do przepisu jest strona: http://www.onegreenplanet.org/channel/vegan-recipe/