sobota, 13 czerwca 2015

Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem, borówkami i truskawkami














CZAS: 30 min. + gotowanie komosy ryżowej ok. 20 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 4 porcje


NARZĘDZIA:
  • szklanka 250 ml
  • mała miska
  • duża miska 
  • nóż, łyżeczka
  • mały rondel

SKŁADNIKI:

Sos:
  • 1/2 szklanki - oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki - ocet balsamiczny
  • 3 łyżki - cukier trzcinowy
  • 1 1/2 łyżeczka - czosnek w proszku
  • 1 łyżeczka - musztarda w proszku
  • 1 łyżeczka - cebula w proszku
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
Sałatka:
  • 10 garści - liście szpinaku
  • 3 szklanki - truskawki
  • 1 szklanka - borówki lub jagody
  • 2 szt.  (1 szklanka) - mandarynki 
  • 2 szt. (1 szklanka) - brzoskwinie
  • 1 szt. - cebula zielona
  • 1/4 szklanki - komosa ryżowa

PRZYGOTOWANIE:
  1. Komosę ryżową wsypać na gęste sitko i opłukać kilka razy zimną wodą. Odcedzić najlepiej przez płótno lub gazę. Wypłukane ziarna zalać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia w małym rondlu z pokrywką. Po 15 min. zestawić rondel z ognia i wymieszać dokładnie ziarna komosy. Odstawić do wystygnięcia.
  2. W małej misce zmieszać wszystkie składniki na sos.
  3. Wszystkie składniki poza komosą ryżową umyć i osuszyć. Mandarynki obrać ze skórki.
  4. Truskawki, mandarynki i brzoskwinie pokroić na kawałki i wrzucić do dużej miski.
  5. Cebulę pociąć nożyczkami na małe paski i dodać do miski razem ze szpinakiem.
  6. Na koniec dodać ostudzoną komosę ryżową. 
  7. Sos dodać przed samym podaniem.