środa, 8 lipca 2015

Wegańskie Bezglutenowe Drożdżówki Czereśniowo-Kokosowe


 











CZAS: 15 min.
ILOŚĆ: 10 szt.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • duża miska
  • szklanka
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 1 1/2 szklanki - mąka bezglutenowa (gotowa mieszanka: mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka z tapioki, mąka gryczana, mąka kukurydziana)+ garść do wyrobienia ciasta
  • 3 łyżki - cukier brązowy
  • 2 płaskie łyżeczki - proszek do pieczenia bezglutenowy
  • 1/2 łyżeczki - sól
  • 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
  • 1 szklanka - czereśnie pokrojone na kawałki
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka - mleko kokosowe (puszka)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C z opcją "góra/dół"
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  3. Czereśnie umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do mieszanki mąki.
  4. Dodać mleko kokosowe i wyrobić ciasto w misce.
  5. Powstałą masę położyć na wysypanym mąką blacie lub stolnicy i uformować w jednolite masę. (nie za długo, bo straci puszystość) UWAGA!!! Jeśli ciasto kruszy się to należy dodać odrobinę mleka kokosowego.
  6. Z ciasta uformować masę w kształcie bagietki i ostrym nożem pociąć na dowolne kawałki.
  7. Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia i układać drożdżówki.
  8. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować mlekiem kokosowym.
 PIECZENIE:
Piec w piekarniku w temperaturze 200C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 min.
 







 

































Inspiracją do przepisu jest strona: https://www.theculinarylife.com/