czwartek, 16 lipca 2015

Wegańskie Podwójnie Czekoladowe Kostki Czereśniowe z Masłem Kokosowym

BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!! BEZ DODATKU CUKRU!!!














CZAS: 1 godz. 45 min. - 2 godz.30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • mały rondel
  • miseczka metalowa
  • nóż
  • forma o średnicy 18 x 27 cm
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 3/4 szklanki - migdały
  • 1/2 szklanki - orzechy włoskie
  • 1 1/2 szklanki - daktyle
  • 1 szklanka - amarantus lub kasza jaglana ekspandowana
  • 1/4 szklanki - kakao
Masa czekoladowa:
  • 1 szklanka - krem kokosowy (gęsta masa z puszki mleka kokosowego 400 ml)
  • 2 szt. (90 g + 90 g) - czekolada gorzka 60%
  • 2/3 szklanki - czereśnie pokrojone w ósemki
Wierzch:
  • 1 1/4 szklanki - czereśnie pokrojone w ósemki
  • OPCJA! 1/4 szklanki (ok. 50-70 g) - krem kokosowy w kostce

PRZYGOTOWANIE:
  1. Czereśnie umyć, usunąć pestki i pokroić w ósemki.
  2. Daktyle pokroić na małe kawałki. 
  3. Do malaksera wrzucić wszystkie składniki na spód: migdały, orzechy włoskie, daktyle, amarantus i kakao. Dokładnie zmiksować.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zostawiając go poza brzegami z każdej strony, aby potem ławo wyciągnąć kostki z formy.
  5. Masę na spód wysypać na formę i palcami uformować mocno dociskając do dna.
  6. Włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min. lub do lodówki na ok. 25 min.
  7. Czekolady połamać na kawałki, a z mleka kokosowego wybrać gęstą śmietanę.
  8. Przygotować kąpiel wodną - w małym rondlu na niewielkim ogniu zagotować wodę i położyć na nim metalową miseczkę.
  9. Do miseczki wrzucić krem kokosowy i kostki czekolady. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa czekoladowa. Odstawić na chwilę na bok.
  10. 2/3 szklanki czereśni i dodać do masy. Wymieszać i ostawić na ok. 5 min.
  11. Formę ze spodem wyciągnąć z zamrażalnika lub lodówki i wylać jeszcze ciepłą masę czekoladową z czereśniami. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać brzegi.
  12. Wstawić ponownie do zamrażalnika na ok. 10 min. lub do lodówki na ok. 15 min.
  13. Pozostałe czereśnie pokroić w ósemki i posypać na wierzch, następnie włożyć ponownie do schłodzenia na ok. 10 min.
  14. Schłodzone kostki wyciągnąć z formy, chwytając za brzegi papieru i pokroić na równe kwadraty.
  15. OPCJA! Aby uzyskać polewę z masła kokosowego, do rondla wrzucić ok. 50-70 g kremu kokosowego w kostce, dodać ok. 1/2 szklanki gorącej wody, wstawić na mały ogień i dokładnie wymieszać.
  16. Powstałą gęstą masę przełożyć do dekoratora do ciasta i dowolną końcówką wycisnąć masę na wierzch kostek formując ulubiony kształt.
Kostki przechowywać przez cały czas w zamrażalniku lub w lodówce. Radzę przechowywać je w zamrażalniku i podawać 10-15 min. przed zjedzeniem, aby masa zrobiła się miękka i aksamitna.






















 












Inspiracją o przepis jest blog:  http://blissfulbasil.com/