sobota, 10 października 2015

Hummus z Pieczonej Marchewki














CZAS:  20 min. + ok. 20 min. pieczenie marchewki
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • blender + wysoki pojemnik
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka, łyżeczka, nóż

SKŁADNIKI:

  • 5 szt. -  średnie marchewki
  • 1 szklanka - ciecierzyca z puszki
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki - oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki - kolendra mielona
  • 1/2 łyżeczki - kminek mielony
  • 1/2 łyżeczki - kmin rzymski mielony
  • 1 ząbek - czosnek
  • 1 łyżeczka - przecier pomidorowy
  • 2 łyżki - pasta tahini 
  • 1/2 szt. - papryczka chili
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
  • dodatki: pietruszka, owoce granatu, orzechy pini (podprażone smakują lepiej), oliwa z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik na grzać do temperatury 200C.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Marchewki umyć, odciąć końcówki, ułożyć na blasze,  i polać 2 łyżkami oliwy. Piec w piekarniku przez ok. 20 min. (co jakiś czas przewracać, żeby nie spalić marchewek).
  4. Czosnek oraz papryczkę pokroić na kawałki.
  5. Wycisnąć sok z połówki cytryny, a skórkę pokroić na kawałki.
  6. Do wysokiego pojemnika wrzucić ciecierzycę, wszystkie przyprawy, czosnek, skórkę i sok z cytryny, paprykę chili, przecier pomidorowy, pastę tahini i dokładnie zblendować.
  7. Ostudzoną marchewkę pokroić na kawałki i dodać to powstałej masy. Ponownie zblendować.
  8. Do powstałej masy dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek i zblendować na gładką masę.
  9. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni.






















Inspiracją do przepisu jest blog:  www.thefirstmess.com