piątek, 2 października 2015

Wegańskie Pesto z Buraka /
Wegańska Kanapka z Pesto z Buraka, Awokado i Cebulą Czerwoną











CZAS:  10 min. + ok. 45 min. gotowanie buraków
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • duży rondel
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka, łyżeczka, nóż

SKŁADNIKI:

  • 2 szt. -  duży burak
  • 1/2 szklanki - migdały
  • 2 łyżki - ocet balsamiczny
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka - sól
  • 1 szt. - awokado
  • 1 szt. - cebula czerwona
  • ulubione pieczywo - u mnie chleb z ziarnami
 
PRZYGOTOWANIE:


Pesto:
  1. Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  2. Buraki umieścić w rondlu, zalać wodą i gotować al dente przez ok. 45 min.
  3. Do malaksera wrzucić osuszone buraki i zmiksować.
  4. Dodać migdały, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i dokładnie zmiksować.
  5. Doprawić do smaku solą.
  6. Gotowe pesto przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Przechowywać w lodówce przez ok. 4-5 dni.
Kanapka:
  1. Awokado umyć, obrać i delikatnie pokroić na plastry.
  2. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
  3. Chleb pokroić na kromki.
  4. Jedną kromkę posmarować pesto, położyć plaster awokado i krążek cebuli. Wierzch przykryć drugą kromką chleba. Czynność powtórzyć, aż powstanie duża kanapka :-)


 




















Inspiracją do przepisu jest blog: http://thesmoothielover.com