środa, 4 listopada 2015

Wegańska Zapiekanka Gruszkowa z Płatkami Orkiszowymi i Ryżowymi














CZAS:  15 min. + ok. 40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • duża miska
  • malakser lub tarka (tarkowanie zajmie więcej czasu)
  • szklanka 250 ml
  • dowolna forma (u mnie okrągła o średnicy ok. 23 cm)
  • łyżka, nóż

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki -  płatki orkiszowe
  • 8-10 sztuk - gruszki
  • 1 szklanka - płatki ryżowe
  • 3/4 szklanki - słonecznik
  • 3/4 szklanki - rodzynki
  • 1-2 łyżki syrop klonowy lub inny słodzik (można pominąć, jeśli gruszki są słodkie)
  • 2 łyżki - olej kokosowy lub rzepakowy
 
PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  2. Gruszki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą malaksera. NIE TRZEBA OBIERAĆ!
  3. W dużej misce wymieszać gruszki, płatki orkiszowe, ryżowe, słonecznik, żurawinę, olej i syrop klonowy (jeśli potrzeba).
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i wrzucić gotową masę. Docisnąć do dna i wyrównać.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min.


 


















Inspirację do przepisu znalazłam na stronie www.zdrowenienudne.pl