środa, 23 września 2015

Wegańska Babka Ziemniaczana z Tofu Wędzonym i Suszonymi Pomidorami 




















CZAS:  ok. 40 min. + 2 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 16 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser lub tarka
  • duża patelnia
  • bardzo duża miska
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, nóż
  • 2 blaszki prostokątne o średnicy ok. 20 x 26 cm lub 1 duża blaszka o średnicy ok. 25 x 37 cm

SKŁADNIKI:

  • ok. 2,5 kg -  ziemniaki
  • ok. 1 kg - cebula
  • 1 szklanka (250 ml) - mleko roślinne (opcjonalnie)
  • 360 g lub więcej - tofu wędzone
  • 1/2 szklanki - kaszka kukurydziana lub manna
  • ok. 20 szt. lub więcej - pomidory suszone z zalewy w oliwie
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
  • śmietana ryżowa (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE 

  1. Ziemniaki oraz tofu zetrzeć na tarce lub użyć malaksera ze specjalną nakładką.
  2. Cebulę pokroić w kostkę lub poszatkować za pomocą malaksera.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć poszatkowaną cebulkę.
  4. Pomidory wyciągną z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki.
  5. W dużej misce wymieszać starte ziemniaki, tofu, cebulę, pomidory, mleko oraz kaszkę.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Blachy lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub bezpośrednio wysmarować oliwą z oliwek i posypać kaszką.
  8. Gotową masę włożyć po równo do dwóch blaszek lub do jednej dużej, docisnąć, a wierzch wyrównać.

PIECZENIE

Piec w piekarniku w temperaturze 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 1,5-2 godziny. Wierzch babki powinien być mocno zapieczony.

Babkę można jeść jeszcze ciepłą, jednak podczas krojenia będzie się rozpadać. Najlepiej poczekać aż wystygnie.
Podgrzewać w piekarniku ok. 10-15 min. i podawać ze śmietaną ryżową.



















 
 








































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz