piątek, 12 lutego 2016

Wegańskie Walentynkowe
Ciasto Marchewkowe
BEZ PIECZENIA!!!
















CZAS: 1h + 1,5h chłodzenie (ok. 8h moczenie nerkowców)
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender+tarka
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka, nóż do wycięcia serduszek
  • dowolna forma, ja użyłam plastikowego pudełka o średnicy 14x21 cm
  • papier do pieczenia
  • mały rondelek do rozpuszczenia oleju

SKŁADNIKI:

Masa marchewkowa:
  • 4 szt.+ 1 szt. - średnie marchewki + 1 do wykonania serduszek
  • 1 szklanka - orzechy włoskie lub ziemne
  • 1 szklanka - daktyle bez pestek
  • 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
  • 1 łyżka - karob (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka - cynamon
  • 1/2 łyżeczki - gałka muszkatołowa
  • szczypta - sól
Krem z nerkowców:
  • 1 szklanka - nerkowce (moczyć ok. 4 godz. w zimnej wodzie, a najlepiej całą noc)
  • 1/4 szklanki - woda
  • 3 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta - sól
  • 1/3 szklanki - olej kokosowy płynny
Dekoracja: orzechy włoskie, cynamon, karob pistacje, starta marchewka 

PRZYGOTOWANIE:

Masa marchewkowa:
  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały na zewnątrz.
  2. Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce lub użyć malaksera. Odłożyć do osobnego naczynia.
  3. Daktyle pokroić na małe kawałki, dzięki temu łatwiej będzie je zmiksować.
  4. Do malaksera wrzucić pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Całość zmiksować zostawiając małe kawałki orzechów.
  5. Dodać wiórki kokosowe, przyprawy: cynamon, gałkę sól i ponownie zmiksować.
  6. Do powstałej masy dodać starte marchewki i dokładnie zmiksować pilnując, aby na ściankach nie pozostały reszki składników.
  7. Masę marchewkową przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Krem z nerkowców:
  1. Odlać wodę, w której moczyły się nerkowce i przepłukać je w świeżej wodzie.
  2. W malakserze zmiksować na gładką masę nerkowce, wodę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i sól. UWAGA!!! Jeśli używasz blendera może to zająć ok. 5-10 min.
  3. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu. Ostawić na chwilę do ostudzenia.
  4. Do kremu dodać olej i całość dokładnie zmiksować.
  5. Gotowy krem wylać na schłodzoną masę marchewkową, wygładzić i włożyć do zamrażalnika na min. 1,5 godz.
  6. W tym czasie marchewkę pokroić i cienkie talarki i małym ostrym nożem wyciąć serduszka. 
  7. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, odczekać ok. 5 min. i pokroić na równe kwadraty (u mnie wyszło 6 kostek o wymiarach 7x7 cm).
Ciasto podawać ok. 20-25 min. po wyciągnięciu z zamrażalnika.
Udekorować wyciętymi serduszkami i posypać orzechami oraz cynamonem.

Ciasto można ponownie zamrozić.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz