niedziela, 21 lutego 2016

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem, Orzechami Włoskimi i Papryką

CZAS: 15 min. + 15 min. pieczenie
ILOŚĆ: 18 szt. średnich i małych pieczarek
 
NARZĘDZIA:
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • nóż, łyżeczka
 
SKŁADNIKI:
  • 18 szt. - średnie i małe pieczarki
  • 1 szt. - średnia papryka (połowa do farszu, druga połowa do dekoracji)
  • 1 1/2 szklanki - liście szpinaku
  • 1/2 szklanki - orzechy włoskie
  • 1/2 szt. - mała cebula
  • 2 ząbki - czosnek
  • 1 płaska łyżeczka - sól
  • 1/4 szklanki - ocet balsamiczny (do moczenia pieczarek)
  • kilka kropel oleju (u mnie olej z orzechów włoskich)
 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
  2. Warzywa umyć. Pieczarki wydrążyć, połówkę papryki, cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki (mój malakser nie zmiksuje dokładnie dużych kawałków).
  3. W malakserze połączyć na gładką masę wszystkie składniki poza pieczarkami i octem balsamicznym.
  4. Pieczarki posmarować w środku oraz na zewnątrz octem balsamicznym (wykonałam to za pomocą silikonowego pędzelka).
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pieczarki.
  6. Gotowym farszem wypełnić pieczarki.
 
PIECZENIE
 
Pieczarki piec w piekarniku z opcją "góra/dół" nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10-15 minut w zależności od ich wielkości.
Pieczarki wyciągnąć z piekarnika i udekorować pokrojoną w kostkę papryką i ułożyć na liściach szpinaku.