czwartek, 25 lutego 2016

Wegański Czekoladowy Sernik Słonecznikowy z Wiśniami

















CZAS: 30 min. + 40 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 16 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • wyciskarka do pomarańczy (opcjonalnie)
  • miska
  • szklanka 250 ml
  • łyżka
  • forma okrągła o średnicy 25 cm lub dowolna

SKŁADNIKI:
  • 400 g - pestki słonecznika (moczyć całą noc w zimniej wodzie)
  • 2-3 szt. - pomarańcze
  • 20 szt. - daktyle
  • 10-15 szt. - śliwki suszone
  • 1/2 szklanki - orzechy włoskie
  • 1 szt. - bardzo dojrzały banan
  • 2 łyżki - kakao
  • 45 g (1 op.) - budyń czekoladowy
  • kilka kropel - aromat pomarańczowy
  • 1/3 szklanki - woda lub sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik (opcjonalnie)
  • dekoracja: wiśnie świeże lub pasteryzowane i kawałki czekolady

PRZYGOTOWANIE:
  1. Słonecznik moczyć zimnej wodzie przez ok. 8 godz., a najlepiej przez całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  3. Wodę ze słonecznika odlać i przepłukać go pod bieżącą wodą.
  4. Pomarańcze wyparzyć, wycisnąć z nich sok, a skórkę wraz z białą błonką zmiksować w malakserze.
  5. Do malaksera wrzucić słonecznik wraz z wyciśniętym sokiem z pomarańczy (ok. 1 szklanka) i dokładnie zmiksować.
  6. Daktyle, śliwki i banana pokroić na kawałki, orzechy połamać i razem ze skórką z pomarańczy dodać do słonecznikowej masy. Dokładnie zmiksować. UWAGA!!! Jeżeli banan nie będzie bardzo dojrzały należy masę dodatkowo posłodzić.
  7. Dodać budyń czekoladowy, kakao i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Całość zmiksować.
  8. Dodać syrop klonowy lub inny słodzik, jeśli masa będzie mało słodka. UWAGA!!! Jeżeli masa będzie za sucha, należy dodać 1/3 szklanki wody lub soku z pomarańczy.
  9. Blachę posmarować olejem, wysypać kaszką kukurydzianą, wlać przygotowaną masę i wygładzić.
  10. Na wierzch sernika ułożyć odsączone wcześniej wiśnie i posypać kawałkami czekolady.

PIECZENIE
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 35-40 min.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie umieścić w lodówce.
Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce na drugi dzień.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
  • 224 kcal (1 porcja - 122 g)
  • białko 7,4 g
  • węglowodany 21,9 g
  • tłuszcze 12,4



































     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz