sobota, 26 marca 2016

Wegańska Bezglutenowa
Babka Marchewkowa

















CZAS: 1 godz. + 1 godz. pieczenia
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • blender
  • mała miska
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka, widelec, nóż
  • forma okrągła do babki

SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 1 szklanka - mąka z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki - mąka ryżowa
  • 1/2 szklanki - skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
  • 1 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki - cynamon
  • 1 łyżeczka - pumpkin spice* (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki - sól
  • 1/2 szklanki - orzechy włoskie
  • 1/2 szklanki - żurawina suszona
  • 2/3 szklanki - mleko migdałowe lub inne mleko roślinne
  • 4 łyżki - zmielone siemię lniane
  • 3 szt. - marchewka
  • 1 szt. - jabłko
  • 2 łyżeczki - sok z cytryny
  • 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny
  • 1 szt. - bardzo dojrzały banan
  • 1/4 szklanki - olej roślinny
  • 3/4 szklanki - cukier kokosowy lub inny
  • 3 łyżki - syrop klonowy (opcjonalnie)
Polewa:
  • 3 łyżki - olej kokosowy
  • 3 łyżki - sok z pomarańczy
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżeczki - cynamon
  • 1/2 szklanki - masło orzechowe
  • 2 łyżki - syrop klonowy (opcjonalnie, jeśli masło orzechowe jest bez cukru)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C z opcją "góra/dół".
  2. W małej misce połączyć mleko, siemię lniane i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  3. Banana obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem, aż powstanie płynna masa. Dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać.
  4. Do powstałej masy dodać cukier, syrop klonowy (opcjonalnie) oraz ekstrakt wanilinowy i miksować za pomocą blendera przez kilka minut. Dodać mieszankę z siemieniem lnianym i miksować dodatkowo przez ok. 2 minuty.
  5. Marchewki umyć, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze na małe kawałki. Jabłko obrać, usunąć nasiona i również rozdrobnić w malakserze. Połączyć marchewkę z jabłkiem. Odstawić.
  6. W dużej misce połączyć mąki (z ciecierzycy, ryżową i skrobię), proszek do pieczenia, cynamon, sól i pumpkin spice (opcjonalnie). Dodać składniki mokre i miksować na wolnych obrotach. Dodać marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
  7.  Blachę wysmarować olejem, oprószyć mąką i wlać gotową masę na babkę.
Polewa:
  1. Wszystkie składniki na polewę dokładnie zmiksować za pomocą blendera.

PIECZENIE
Piec w piekarniki nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.

Po ostudzeniu polać babkę polewą orzechową i włożyć do schłodzenia do lodówki.
 
*pumpkin spice (2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki zmielone goździki)