piątek, 18 marca 2016

Wegańskie Oreo Muffinki
BEZ MĄKI!!! BEZ PIECZENIA!!!

















CZAS: 10 min. + ok. 20-30 min. mrożenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 10 sztuk

 
NARZĘDZIA:
  • malakser
  • łyżka, łyżeczka
  • papilotki do muffinek
  • blaszka do muffinek
  • mały rondelek do podgrzania oleju kokosowego
 
SKŁADNIKI:
  • ok. 15 sztuk - ciasteczka Oreo (ok. 5 sztuk do masy, 10 sztuk na papilotki)
  • 1 1/2 szklanki - nerkowce (moczyć całą noc lub min. 8 godzin w wodzie w lodówce)
  • 2 łyżki - słodki krem sezamowy lub waniliowy (jeśli nie masz kremu możesz użyć pasty tahini i posłodzić ją np. syropem klonowym)
  • 3 łyżki - sok z cytryny
  • 6 łyżek - olej kokosowy (płynny)
  • szczypta - sól
  • 2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik (opcjonalnie)
  • 2 łyżki - krem kawowy lub orzechowy (opcjonalnie, jeśli chcesz uzyskać wersję kawową lub orzechową)
 
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nerkowce odsączyć z wody, wrzucić do malaksera i dokładnie zmiksować na gładką masę. 
  2. Dodać krem sezamowym, sok z cytryny, olej kokosowy i szczyptę soli. Składniki połączyć miksując przez ok. 2-3 minuty do uzyskania kremowej masy.
  3. Dodać pokruszone w rękach 5 ciasteczek Oreo. Dokładnie wymieszać łyżką.
  4. Blaszkę wyłożyć papilotkami i ułożyć na dnie po jednym ciasteczku Oreo.
  5. Łyżeczką nakładać gotową masę na ciasteczka, mocno docisnąć, aby pozostało jak najmniej pęcherzyków powietrza, a wierzch wygładzić.
  6. Przygotowane muffinki odstawić na kilka minut, aby masa była zwarta.
MROŻENIE:
Muffinki mrozić przez ok. 20-30 min. w zamrażalniku.
Przechowywać w zamrażalniku w zamkniętym plastikowym pojemniku przez długi czas.

Muffinki podawać ok. 10 min. po wyciągnięciu z zamrażalnika.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
kcal
białko
węglowodany
tłuszcze