piątek, 15 kwietnia 2016

Wegański Zapiekanka ze Szpinakiem, Pieczarkami i Orzechami

















CZAS: ok. 1 godz. 15 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • duży garnek
  • łyżeczka, łyżka, nóż
  • tarka 
  • blaszka do pieczenia (u mnie prostokątna o średnicy 20 x 25 cm)
  • papier do pieczenia
  • pędzelek silikonowy do posmarowania ciasta

SKŁADNIKI:
  • 1 op. (300 g) - ciasto francuskie mrożone
  • 2-3 łyżki - olej roślinny
  • 2 szt. - cebula średnia
  • 4 ząbki - czosnek
  • 1 op. (300 g) - szpinak w liściach
  • 1 op. (500 g) - pieczarki
  • 10 szt. - suszone pomidory z zalewy w oliwie (wybieram że słoika te największe)
  • 2 łyżki - orzechy (włoskie - połamane na małe kawałki lub orzechy pinii) uprażone na suchej patelni
  • 2 łyżki - śmietanka sojowa lub inna (opcjonalnie)
  • 2 łyżki - sos sojowy
  • 2 czubate łyżeczki - mąka ziemniaczana
  • 2 szczypty - gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta - chilli w proszku
  • sól, pieprz ziołowy
  • ser - niewielka ilość starta na tarce do posypania na wierzch farszu (u mnie ser Violife do pizzy o smaku mozzarella)
  • 2 łyżki - mleko ryżowe lub inne roślinne do posmarowania wierzchu ciasta

PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnku rozgrzać olej.
  2. Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek pociąć na cienkie plastry.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę (ok. 8 min.), następnie dodać czosnek. Całość podsmażyć kolejne 5 min.
  4. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki i wrzucić do podsmażonej cebuli z czosnkiem (ok. 5 min.)
  5. Pieczarki umyć, porwać palcami na kawałki (nie używam noża) i dodać do cebuli z czosnkiem i pomidorami. Dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu przez ok. 10 min.
  6. Szpinak umyć, osuszyć i dodać jak pieczarki puszczą wodę.
  7. Jak liście szpinaku zmiękną dodać przyprawy oraz sos sojowy. Dusić jeszcze chwilę na małym ogniu.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C z opcją "góra/dół".
  9. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  10. Do gotowego farszu dodać śmietankę (można pominąć) oraz mąkę ziemniaczaną (odlewam ok. 1/4 sosu z farszu do szklanki, dodaję 2 łyżeczki mąki i mieszam dokładnie, aby nie powstały grudki), aby powstała zwarta masa, która nie wypłynie podczas krojenia.
  11. Na koniec dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
  12. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na cienkiej desce lub podkładce silikonowej i naciąć z dwóch stron tworząc skośne paseczki.
  13. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cały pocięty płat ciasta francuskiego, a na środku przygotowany farsz. Następnie posypać farsz serem startym na tarce i zawinąć ciasto, chwytając raz jeden paseczek z prawej i raz z lewej strony, tworząc "warkocz".
  14. Gotowe ciasto posmarować mlekiem roślinnym.

PIECZENIE
 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C z opcją "góra/dół" przez ok. 15-17 min. na złoty kolor.
Pozostawić na chwilę do przestygnięcia.

Zapiekankę przechowywać w lodówce. Przed podaniem odgrzać w piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 10-12 min.