piątek, 15 kwietnia 2016

Chleb z Orkiszu z Żurawiną

















CZAS: ok. 1 godz. 20 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 2 chleby

NARZĘDZIA:
  • 2 szt. - metalowe "keksówki" o średnicy 30 x 11 x 8 cm (jeśli masz silikonowe "keksówki" to nie ma potrzeby użycia papieru do pieczenia)
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • duża miska
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 500 g - zmielone na mąkę ziarna orkiszu
  • 2 łyżeczki - sól 
  • 1/8 szklanki - siemię lniane w ziarnach
  • 1/4 szklanki - sezam jasny
  • 1/8 szklanki - pestki słonecznika
  • 1/8 szklanki - suszona żurawina
  • 30 g - świeże drożdże
  • 3 łyżki - ciepła woda
  • 1 łyżka - syrop daktylowy
  • ok. 2 szklanki (480 ml) - ciepła woda 
  • 4 łyżki - sezam jasny do posypania wierzchu chleba lub inne ulubione nasiona

Jeśli nie masz wszystkich ww. nasion możesz dodać tylko pestki słonecznika, albo pestki dyni. Nie pomijaj jednak siemienia lnianego. Żurawinę możesz zastąpić suszonymi śliwkami.
UWAGA!!! Pamiętaj, aby zachować proporcje.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Drożdże rozkruszyć w małej misce, dodać 3 łyżki letniej wody oraz 1 łyżkę syropu daktylowego. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia składników, odstawić.
  2. W dużej misce wymieszać składniki suche: zmielony orkisz, sól, ziarna (siemię lniane, sezam, pestki słonecznika) i żurawinę.Dolać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość rzadkie, tak, aby nie przyklejało się do brzegów naczynia i bez problemu z niego "wypłynęło".
  3. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą lub przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. 
  4. "Keksówki" wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą dno, brzegi i posypać sezamem.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do "keksówek". 
  6. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 220°C.
  7. Chleby posypać sezamem, owinąć ponownie folią spożywczą lub przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 220°C przez 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 15 min.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć chleby z foremki i przed pokrojeniem poczekać chwilę, aż wystygną.























Inspiracją do przepisu na chleb orkiszowy z żurawiną był przepis ze strony: http://przepisnachleb.pl/chleb-orkiszowy-drozdzach/