niedziela, 9 lipca 2017

Wegański Pasztet z Gruszkami














CZAS:  15 min. + 1 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe


NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • łyżeczka
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • keksówka 

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki  - ugotowana fasola biała
  • 1 szklanka - ugotowana kasza jaglana
  • 3 szt. - dojrzała gruszka (2 szt. do masy i 1 szt. na wierzch)
  • 2 łyżki - sos sojowy
  • 1 łyżeczka - tymianek
  • 1 łyżeczka - rozmaryn
  • 1/2 łyżeczki - majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do posmarowania keksówki
  • liście rozmarynu do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C z opcją "góra/dół".
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  3. Gruszki umyć, obrać, wyciągnąć gniazda nasienne. Dwie gruszki ułożyć na blaszce i piec do miękkości, a trzecią gruszkę pokroić na plastry.
  4. W malakserze połączyć fasolę, kaszę jaglaną, przyprawy i upieczone dwie gruszki oraz przyprawy.
  5. Keksówkę posmarować niewielką ilością oleju i wypełnić przygotowaną masą.
  6. Wierzch wyrównać i udekorować plastrami gruszki.

PIECZENIE

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 1 godzinę na złoty kolor.

Pasztet schłodzić i kroić po całkowitym ostudzeniu.


















Oryginalny przepis na blogu Jadłonomia: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-z-gruszkami/