CZAS: 15 min. + 15 min. pieczenie
ILOŚĆ: 18 szt. średnich i małych pieczarek
NARZĘDZIA:
- malakser
- szklanka 250 ml
- nóż, łyżeczka
SKŁADNIKI:
- 18 szt. - średnie i małe pieczarki
- 1 szt. - średnia papryka (połowa do farszu, druga połowa do dekoracji)
- 1 1/2 szklanki - liście szpinaku
- 1/2 szklanki - orzechy włoskie
- 1/2 szt. - mała cebula
- 2 ząbki - czosnek
- 1 płaska łyżeczka - sól
- 1/4 szklanki - ocet balsamiczny (do moczenia pieczarek)
- kilka kropel oleju (u mnie olej z orzechów włoskich)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
- Warzywa umyć. Pieczarki wydrążyć, połówkę papryki, cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki (mój malakser nie zmiksuje dokładnie dużych kawałków).
- W malakserze połączyć na gładką masę wszystkie składniki poza pieczarkami i octem balsamicznym.
- Pieczarki posmarować w środku oraz na zewnątrz octem balsamicznym (wykonałam to za pomocą silikonowego pędzelka).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pieczarki.
- Gotowym farszem wypełnić pieczarki.
PIECZENIE
Pieczarki piec w piekarniku z opcją "góra/dół" nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10-15 minut w zależności od ich wielkości.
Pieczarki wyciągnąć z piekarnika i udekorować pokrojoną w kostkę papryką i ułożyć na liściach szpinaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD2eNeEVwff0N3pWYI4XKziKKC5B3PFdurFJkJ52JAEi9xsL45QaXvCbHo9k1guGEywvLodMpvW9W7VV8mSf1_7SEDzFF8CixYqO1-eiHJnxGqg9sHUbPnwOXXUN_PV4zguSIoyjtVDZk/s400/20160220_135459.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz