CZAS: 15 min. + ok. 1 godz. 15 min. gotowania
NARZĘDZIA:
- duży garnek
- rondelek do wywaru
- blender
- szklanka 250 ml
- nóż, łyżka, łyżeczka
SKŁADNIKI:
- 1 szt. - średni seler
- 3 szt. - gruszka
- 2 szt. - średnia cebula
- 4 szklanki - bulion warzywny (2 kostki + woda)
- 4 łyżki - śmietanka owsiana lub inną (opcjonalnie)
- 1 garść - pokrojony szczypiorek
- 1 łyżeczka - tymianek suszony
- 1/2 łyżeczki - cynamon mielony
- 1 szczypta - chilli
- 3 łyżki - olej z pestek winogron lub dowolny
- przyprawy do smaku: sól i pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku rozgrzać olej.
- Seler, gruszki i cebule umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
- Do garnka wrzucić cebulę i zeszklić.
- Dodać seler i podsmażyć pilnując, aby cebula nie przypaliła się. Mieszać co jakiś czas.
- Zagotować wodę i odlać 4 szklanki. Do wody dodać kostki warzywne i dokładnie rozpuścić.
- Do mieszanki cebuli i selera dolać wywar z kostki warzywnej, szczypiorek oraz tymianek i zagotować.
- W tym czasie umyć gruszki, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
- Kiedy wywar z warzywami zagotuje się zmniejszyć ogień i gotować, aż seler będzie miękki.
- Dodać gruszki i gotować jeszcze ok. 5 minut.
- Kiedy wszystkie warzywa są miękkie zblendować na gładką kremową konsystencję.
- Dodać śmietankę owsianą (opcjonalnie).
- Przyprawić cynamonem, chilli i odrobiną pieprzu. Swojej zupy nie soliłam, ale możesz spróbować jeśli będziesz mieć taką potrzebę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMZaKMWROBAlpRj6lrQ_v4dY1hi6fRzF5GDrVDPQhj0H4JtTQsTpxT4imB3m8RQbIwOHFIOPnscd9wMVRAs9nMUTG_eDNkeQz5Qga1N820hsrZ7BKGUO3-qb073gO-4WZYVDjL5F9tRuo/s400/20160218_104700.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz