CZAS: 10 min. przygotowanie + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 porcji
NARZĘDZIA:
- malakser (tarka) lub blender
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki - płatki owsiane
- 2 szklanki (1 średnia cukinia) - starta w malakserze na tarce cukinia
- 1/2 szklanki - masło orzechowe
- 3/4 szklanki - mus jabłkowy (u mnie babciny)
- 1/2 szklanki - kakao
- 5 łyżek - melasa karobowa lub inny płynny słodzik
- 1 łyżeczka - soda oczyszczona
- 1 łyżeczka - cynamon
- 1 szczypta - gałka muszkatołowa
- 1/4 łyżeczki - sól
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
- Piekarnik nagrzać do temperaturu 180C z opcją "góra/dół".
- W malakserze rozdrobnić płatki owsiane, dodać cukinię i pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę brownie. Wierzch wyrównać.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 25-30 min.
Gotowe brownie powinno być delikatnie przypieczone od góry i mokre w środku. Można kroić jeszcze gorące, jednak najlepiej będzie kroiło się lekko ostudzone.
Wierzch udekorować ulubionymi dodatkami, np. wiórki kokosowe, ziarna kakaowca, płatki migdałów, maliny.
Brownie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
Brownie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
Wartości odżywcze: 1 porcja 50 g
białko 5,2 g
węglowodany 16,8 g
tłuszcz 7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz