CZAS: 15 min. + 1 godz. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender
- łyżeczka
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki - ugotowana fasola biała
- 1 szklanka - ugotowana kasza jaglana
- 3 szt. - dojrzała gruszka (2 szt. do masy i 1 szt. na wierzch)
- 2 łyżki - sos sojowy
- 1 łyżeczka - tymianek
- 1 łyżeczka - rozmaryn
- 1/2 łyżeczki - majeranek
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do posmarowania keksówki
- liście rozmarynu do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C z opcją "góra/dół".
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Gruszki umyć, obrać, wyciągnąć gniazda nasienne. Dwie gruszki ułożyć na blaszce i piec do miękkości, a trzecią gruszkę pokroić na plastry.
- W malakserze połączyć fasolę, kaszę jaglaną, przyprawy i upieczone dwie gruszki oraz przyprawy.
- Keksówkę posmarować niewielką ilością oleju i wypełnić przygotowaną masą.
- Wierzch wyrównać i udekorować plastrami gruszki.
PIECZENIE
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 1 godzinę na złoty kolor.
Pasztet schłodzić i kroić po całkowitym ostudzeniu.
Oryginalny przepis na blogu Jadłonomia: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-z-gruszkami/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz