BEZ PIECZENIA !!!
CZAS: 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
NARZĘDZIA:
- malakser lub blender
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- blacha do pieczenia o średnicy 25 cm lub mniejsza
SKŁADNIKI:
Spód:
- 2 szklanki - płatki owsiane górskie
- 20 szt. (50 g) - daktyle bez pestek
- szczypta soli
- 1 łyżka - melasa karobowa lub inny płynny słodzik (opcjonalnie)
Masa:
- 2 szklanki - ugotowana fasola biała
- 2 czubate łyżki - masło orzechowe
- 1/2 kostki (ok. 100 g) - tofu naturalne
- 1/2 szklanki - orzechy włoskie lub ziemne
- 5 łyżek - mleko roślinne lub woda
- 5 łyżek - melasa karobowa lub inny płynny słodzik
- 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
Wierzch:
- ok. 100-150 g - czekolada gorzka (1-1 1/2 tabliczki)
- ulubione orzechy
PRZYGOTOWANIE:
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 min., odsączyć wodę.
- W malakserze połączyć płatki owsiane z daktylami, dodać sól.
- Powstałą masą wypełnić dno blachy, wyrównać i schłodzić w lodówkę.
- W malakserze zmielić orzechy, dodać ugotowaną fasolę, tofu, masło orzechowe, mleko, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Gotową masę przełożyć na schłodzony owsiano-daktylowy spód i ponownie włożyć do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na masę orzechową. Udekorować ulubionymi orzechami.
Orzechowiec przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.
Wartości odżywcze: 1 porcja 155 g (1/8 blachy)
białko 13 g
węglowodany 54 g
tłuszcz 12,9 g
381 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz