niedziela, 30 listopada 2014

Wegańskie Bezglutenowe Gołąbki

 

 









CZAS: ok. 2 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 szt.

SKŁADNIKI:
  • 1 szt. - duża kapusta biała
Farsz:
  • 1,5 szklanki (150 g) - ryż biały
  • 10 szt. - suszone pomidory
  • 10 łyżek - pestki słonecznika/pestki dyni
  • 2 szt. - duża cebula
  • 4 ząbki - czosnek
  • 1 łyżka - majeranek
  • 1 łyżka - lubczyk
  • 1 łyżka - syrop klonowy
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy
  • olej rzepakowy 
  • sos sojowy
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka - pomidory
  • 1 łyżka - śmietanka kokosowa 
  • 1 łyżeczka - mąka ziemniaczana
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW:
  1. W małym garnku ugotować ryż al dente.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, dodać odrobinę oleju i 1 łyżeczkę soli, wymieszać. Kapustę umyć, zdjąć zewnętrzne uszkodzone liście, odłożyć (będą potrzebne do gotowania gołąbków), ostrym nożem wyciąć głąb i parzyć kapustę przez kilka minut (woda powinna dostawać się do wyciętego głębu).
  3. Kapustę ostudzić i ściągnąć liście. Przyciąć wzdłuż gruby nerw liściowy tak, żeby nie zrobić dziury w liściu. Największe liście odłożyć do gotowania, średnie liście do zwijania gołąbków, a najmniejsze liście poszatkować.
  4. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem oleju, pod koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.
  6. Dodać poszatkowaną kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości.
  7. Odstawić z ognia, dodać ryż, zmielone pestki słonecznika i pomidory, dokładnie wymieszać.
  8. Dodać do smaku sól i pieprzem oraz syrop klonowy.
  9. Całość dokładnie wymieszać na zwartą masę.
  10. Farsz (ok. 3 łyżki) położyć na środek liścia, zawinąć najpierw boki, a potem podstawę liścia.
  11. Duży garnek wyłożyć warstwą liści kapusty, ułożyć gołąbki ciasno, przykryć kolejną warstwą liści, skropić olejem, sosem sojowym i podlać wodą.
  12. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45-50 min. do czasu, aż kapusta zmięknie.

PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:
  1. Pomidory z puszki zmiksować za pomocą blendera i przelać do małego rondla. UWAGA!!! Warto przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać gładki sos.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, dodać śmietankę kokosową i przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz syrop klonowy.
  3. W szklance wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami jeszcze letniego sosu, wlać do rondla i dokładnie wymieszać, aby sos lekko zgęstniał.
  4. Gładki sos pomidorowy podgrzewać na małym ogniu.
Przed podaniem gołąbki "zatopić" w sosie pomidorowym i ozdobić liśćmi bazylii.