piątek, 16 stycznia 2015

Wegański Waniliowy Tofurnik (Sernik) z Porzeczkami na Zimno


CZAS: 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • blender
  • malakser
  • tortownica o średnicy 23 cm
  • papier do pieczenia
  • mały rondel
  • duża miska
  • folia spożywcza
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka 
  • łyżka

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 1 1/2 szklanki - orzechy włoskie
  • 1/2 szklanki - nerkowce
  • 1/2 szklanki - pestki dyni
  • 4 łyżki - syrop klonowy
  • 2 łyżki - kakao 
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • 1 szczypta - sól
Wypełnienie:
  • 600 g - tofu naturalne (u mnie 2x300 g tofu z pandą)
  • 1 szklanka - mleko sojowe waniliowe OPCJA! Można użyć innego mleka roślinnego. Jeśli będzie to mleko naturalne to należy zwiększyć ilość cukru.
  • 1/2 szklanki - cukier trzcinowy 
  • 10 g - agar
Wierzch:
  • konfitura z porzeczek lub inne ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE:
  1. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, tak, aby wystawała ponad brzeg formy.
  2. Składniki na spód zmielić w malakserze. 
  3. Gotową masę ugnieść rękoma w gładką kulę, rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła i formować równo na dnie tortownicy.
  4. Tortownicę włożyć do lodówki.
  5. W szklance wymieszać dokładnie mleko z agarem, wlać do rondla i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż mleko zgęstnieje.
  6. Do dużej miski wrzucić pokruszone w rękach tofu, dodać cukier i gęste, jeszcze ciepłe mleko z agarem. Całość miksować za pomocą blendera na gładką masę.
  7. Tortownicę wyciągnąć z lodówki, na spód nałożyć gotową waniliową masę, wyrównać wierzch i chłodzić przez ok. 3-4 godz., a najlepiej przez całą noc.
  8. Schłodzony tofurnik wyciągnąć z tortownicy ciągnąc za folię. Folię. usunąć.
  9. Na wierzch położyć konfiturę z porzeczek lub udekorować ulubionymi owocami.
  10. Przechowywać w lodówce.
Tofurnik najlepiej smakuje na drugi dzień, ponieważ dopiero wtedy ma konsystencję odpowiednią dla sernika.