Burgery z Buraka i Fasoli Adzuki
CZAS: 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12-13 szt.
NARZĘDZIA:
- duża miska
- patelnia
- szklanka
- łyżeczka
- łyżka
- płaska blacha do pieczenia
- 1 szklanka - ugotowana fasola adzuki
- 1,5 szklanki - ugotowana kasza jaglana
- 1 szt. (ok. 180 g) - burak
- 1 łyżeczka - majeranek
- 1 łyżeczka - tymianek
- 1 łyżeczka - estragon
- 3 ząbki - czosnek
- 1 szt. (ok. 100 g)- cebula czerwona
- 1 łyżeczka - musztarda
- 2 łyżki - masło orzechowe
- 1/2 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
- 1/4 szklanki - pestki słonecznika
- 1/4 szklanki - pestki sezamu jasnego
- 2 płaskie łyżeczki - sól
- 1 płaska łyżeczka - pieprz ziołowy
- kilka kropel - oliwa z oliwek do prażenia słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
- Dzień wcześniej ugotować fasolę i kaszę.
- Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (1,5 szklanki) lub zmiksować.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słonecznik i prażyć ok. 4 min. cały czas mieszając.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski, dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na ok. 30 min., żeby masa przeszła przyprawami.
- Blachę wysmarować oliwą z oliwek.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Formować duże płaskie burgery, układać na blasze, a wierzch każdego z nich posmarować oliwą.
Piec ok. 2o min jedną stronę. Po odwróceniu ponownie posmarować wierzch oliwą i piec drugą stronę kolejne 20 min. UWAGA! Burgery delikatnie przewracaj, aby nie rozpadały się.
Burgery smakują najlepiej z domowymi bułkami orkiszowymi.
Przepis na bułki znajdziesz tutaj:
http://veganyard.blogspot.com/2014/11/buki-orkiszowe-czas-ok.html
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 szt. - 70 g):
- 484 kJ (115,6 kcal)
- białko 4,0 g
- węglowodany 12,76 g
- tłuszcz 5,6 g
- błonnik 0,19 g
Inspiracją do przepisu jest blog: http://mniammniamvege.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz