sobota, 24 stycznia 2015

Wegańskie Bezglutenowe
Burgery z Buraka i Fasoli Adzuki


CZAS: 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12-13 szt.

NARZĘDZIA:
  • duża miska 
  • patelnia
  • szklanka
  • łyżeczka
  • łyżka 
  • płaska blacha do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka - ugotowana fasola adzuki
  • 1,5 szklanki - ugotowana kasza jaglana
  • 1 szt. (ok. 180 g) - burak 
  • 1 łyżeczka - majeranek
  • 1 łyżeczka - tymianek
  • 1 łyżeczka - estragon
  • 3 ząbki - czosnek
  • 1 szt. (ok. 100 g)- cebula czerwona
  • 1 łyżeczka - musztarda
  • 2 łyżki - masło orzechowe
  • 1/2 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
  • 1/4 szklanki - pestki słonecznika
  • 1/4 szklanki - pestki sezamu jasnego
  • 2  płaskie łyżeczki - sól
  • 1 płaska łyżeczka - pieprz ziołowy
  • kilka kropel - oliwa z oliwek do prażenia słonecznika

PRZYGOTOWANIE:
  1. Dzień wcześniej ugotować fasolę i kaszę.
  2. Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (1,5 szklanki) lub zmiksować.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słonecznik i prażyć ok. 4 min. cały czas mieszając.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na ok. 30 min., żeby masa przeszła przyprawami.
  5. Blachę wysmarować oliwą z oliwek.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  7. Formować duże płaskie burgery, układać na blasze, a wierzch każdego z nich posmarować oliwą.
PIECZENIE

Piec ok. 2o min jedną stronę. Po odwróceniu ponownie posmarować wierzch oliwą i piec drugą stronę kolejne 20 min. UWAGA! Burgery delikatnie przewracaj, aby nie rozpadały się.

Burgery smakują najlepiej z domowymi bułkami orkiszowymi.

Przepis na bułki znajdziesz tutaj: 
http://veganyard.blogspot.com/2014/11/buki-orkiszowe-czas-ok.html

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 szt. - 70 g):
  • 484 kJ (115,6 kcal)
  • białko 4,0 g
  • węglowodany 12,76 g
  • tłuszcz 5,6 g
  • błonnik  0,19 g


Inspiracją do przepisu jest blog: http://mniammniamvege.blogspot.com/