*orkisz zawiera lepiej przyswajalny gluten
CZAS: ok. 2 godz. 40 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 20 szt.
SKŁADNIKI:
- 4 pełne szklanki (500 g) - mąka orkiszowa BIO typ 1850
- 30 g - drożdże świeże
- 1/8 szklanki - płatki jaglane/gryczane
- 1/8 szklanki - pestki dyni
- 1/8 szklanki - pestki słonecznika
- 1/8 szklanki - siemię lniane
- 1/8 szklanki - sezam
- 2 niepełne szklanki (400 ml) - ciepła woda
- 1 łyżeczka - sól
- 1 łyżka - syrop klonowy/syrop daktylowy
- 2 łyżki - margaryna bio/oliwa z oliwek/olej rzepakowy
- 2 łyżki - mleko roślinne (np. sojowe naturalne)
- 3-4 łyżki - sezam do posypania bułek
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozkruszyć w małej misce, dodać 3 łyżki wody i syrop klonowy, odstawić.
- W małym rondelku rozpuścić margarynę lub przygotować oliwę/olej.
- W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę orkiszową przesiać przez sitko, dodać sól, płatki jaglane i ziarna.
- Dolać rozpuszczone drożdże oraz resztę wody i margarynę/oliwę/olej.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i zagnieść ciasto (ma być miękkie i klejące), przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min. lub do czasu, aż podwoi, a nawet potroi swoją objętość).
- Przygotować płaską blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Pokroić ciasto na 10 równych części i każdą z nich podzielić jeszcze na pół.
- Z każdej połówki wyrobić mały placek i zwinąć jego brzegi do środka i formować kulkę o średnicy ok. 5 cm. Bułki ułożyć na blasze w odstępach ok. 1,5 cm, spłaszczyć lekko dłonią, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-25 min.
- Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem sojowym, posypać sezamem i każdą z nich naciąć na krzyż.
PIECZENIE:
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 200°C
przez ok. 30 min. aż do zarumienienia.
Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleiło się to posypać dłonie
mąką i formować bułki.
Bułki jeszcze ciepłe są gotowe do jedzenia.
http://przepisnachleb.pl/bulki-orkiszowe-razowe/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz