wtorek, 4 listopada 2014

Bułki Orkiszowe z Sezamem
*orkisz zawiera lepiej przyswajalny gluten












CZAS:
ok. 2 godz. 40 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 20 szt.

SKŁADNIKI:

  • 4 pełne szklanki (500 g) - mąka orkiszowa BIO typ 1850
  • 30 g - drożdże świeże
  • 1/8 szklanki - płatki jaglane/gryczane
  • 1/8 szklanki - pestki dyni
  • 1/8 szklanki - pestki słonecznika
  • 1/8 szklanki - siemię lniane
  • 1/8 szklanki - sezam
  • 2 niepełne szklanki (400 ml) - ciepła woda
  • 1 łyżeczka - sól
  • 1 łyżka - syrop klonowy/syrop daktylowy
  • 2 łyżki - margaryna bio/oliwa  z oliwek/olej rzepakowy
  • 2 łyżki - mleko roślinne (np. sojowe naturalne)
  • 3-4 łyżki - sezam do posypania bułek

 PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozkruszyć w małej misce, dodać 3 łyżki wody i syrop klonowy, odstawić. 
  2. W małym rondelku rozpuścić margarynę lub przygotować oliwę/olej.
  3. W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę orkiszową przesiać przez sitko, dodać sól,  płatki jaglane i ziarna. 
  4. Dolać rozpuszczone drożdże oraz resztę wody i margarynę/oliwę/olej.
  5. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i zagnieść ciasto (ma być miękkie i klejące), przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min.  lub do czasu, aż podwoi, a nawet potroi swoją objętość).
  6. Przygotować płaską blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  7. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Pokroić ciasto na 10 równych części i każdą z nich podzielić jeszcze na pół.
  8. Z każdej połówki wyrobić mały placek i zwinąć jego brzegi do środka i formować kulkę o średnicy ok. 5 cm. Bułki ułożyć na blasze w odstępach ok. 1,5 cm, spłaszczyć lekko dłonią, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-25 min. 
  9. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem sojowym, posypać sezamem i każdą z nich naciąć na krzyż.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 200°C
przez ok. 30 min. aż do zarumienienia.
  
Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleiło się to posypać dłonie
mąką i formować bułki.

Bułki jeszcze ciepłe są gotowe do jedzenia.


Inspiracją do przepisu na bułki orkiszowe był przepis ze strony: 
http://przepisnachleb.pl/bulki-orkiszowe-razowe/