wtorek, 12 maja 2015

Wegańska Bezglutenowa
Babka Pomarańczowa














CZAS: ok. 1 godz.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 18 kawałków

NARZĘDZIA:
  • miska mała i miska duża
  • sitko
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • blender
  • trzepaczka
  • forma prostokątna o wymiarach 30 x 11 x 8 cm

SKŁADNIKI:
  • 1 1/2 szklanki - mąka ryżowa
  • 1/2 szklanki - skrobia ziemniaczana
  • 1 łyżka - skrobia kukurydziana
  • 1/2 łyżeczki - proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki - soda oczyszczona
  • 1 szczypta - sól
  • 1 1/4 szklanki - sok wyciśnięty z 2 1/2 średniej wielkości pomarańczy
  • 3/4 szklanki - cukier trzcinowy
  • 1/2 szklanki - oliwa z oliwek
  • 3 kopiaste łyżki - skórka starta z jednej małej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra-dół".
  2. Do małej miski przesiać przez sitko mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną. Dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Do małej miski wsypać cukier, dodać oliwę z oliwek i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
  4. Pomarańcze sparzyć, wycisnąć sok, a skórkę z jednej zetrzeć na tarce lub zmiksować za pomocą blendera (drugi sposób jest o wiele szybszy, a efekt bardzo podobny).
  5. Do mieszanki cukru i oliwy wlać sok z pomarańczy. Całość zmiksować, dodać mieszankę mąk z dużej miski i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
  6. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i ponownie dokładnie wymieszać.
PIECZENIE:

Piec w piekarniku w temperaturze 180°C z opcją "góra-dół" przez ok. 35-40 min. na złoty kolor.

Babkę studzić na kratce i kroić po całkowitym ostygnięciu. 






















Inspiracją do przepisu był blog: http://www.vegrecipesofindia.com/