piątek, 22 maja 2015

Wegański Mini Kokosowy Sernik
Cytrynowo-Limonkowy














CZAS: 30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • łyżka
  • tarka
  • forma okrągła o średnicy 12 cm

SKŁADNIKI:

Na spód:
  • 1/2 szklanki - migdały
  • 4 szt. - daktyle
  • 1 szczypta - sól
  • 1 łyżeczka - olej kokosowy 
Na masę:
  • 1 szklanka - nerkowce (wcześniej moczone w wodzie przez całą noc)
  • 2 łyżki - syrop klonowy 
  • 1/2 szt. - cytryna - wyciśnięty sok
  • 1 1/2 szt. - limonka - wyciśnięty sok
  • 1/3 szklanki - śmietana kokosowa
  • 3 łyżeczki - olej kokosowy 
  • 1 szczypta - sól
  • 1 szt. - limonka - starta skórka (3/4 do masy, 1/4 na wierzch)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Migdały zmiksować w malakserze.
  2. Dodać pozostałe składniki na spód (daktyle, sól oraz olej kokosowy) i zmiksować do połączenia składników.
  3. Przygotować formę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym.
  4. Gotową masę wyłożyć na dno torownicy, dokładnie docisnąć i wygładzić. Wstawić do lodówki.
  5. Do malaksera wrzucić nerkowce, syrop klonowy, sok z cytryny i limonki oraz olej kokosowy i zmiksować na gładką masę.
  6. Powoli dodawać śmietanę kokosową oraz skórkę z limonki i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Masę wylać na schłodzony spód, wygładzić, a wierzch posypać skórką z limonki.
  8. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.


























Inspiracją do przepisu jest blog: http://wellnesswithtaryn.com/