piątek, 8 maja 2015

Wegańskie Tempeh Klopsiki w Sosie Pomidorowym


CZAS: ok. 50 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 14 szt. 

NARZĘDZIA:
  • blender
  • malakser
  • patelnia
  • duży rondel
  • szklanka
  • łyżka, łyżeczka

SKŁADNIKI:

Nadzienie:
  • ok. 6 łyżek - oliwa z oliwek lub dowolny olej
  • 1/2 szt. - średnia cebula
  • 2 ząbki - czosnek
  • 1 łyżka - siemię lniane + 3 łyżki - woda
  • 250 g - tempeh smażony
  • 1 garść - pietruszka
  • 1/2 szklanki - mąka migdałowa lub zmielone płatki migdałów
  • 1/4 szklanki - mąka z ciecierzycy
  • 1 płaska łyżeczka - sól
  • 1/2 szklanki - bułka tarta bezglutenowa
  • 1 łyżka - oregano suszone
  • 1 łyżeczka - czosnek w proszku
  • 1 łyżeczka - cebula w proszku
  • 3 łyżki - sos pomidorowy

Sos pomidorowy:
  • 1 1/2 szklanki - sos pomidorowy
  • 1 szklanka - mleczko kokosowe
  • 1 łyżka - curry

PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na brązowy kolor.
  3. Siemię lniane zmielić z wodą za pomocą blendera. Odstawić.
  4. Pietruszkę poszatkować.
  5. Tempeh pokroić na kawałki i rozdrobnić w malakserze.
  6. Dodać cebulę z czosnkiem, siemię lniane z wodą, pietruszkę, mąkę migdałową i z ciecierzycy, sól, bułkę tartą, oregano, czosnek i cebulę w proszku oraz sos pomidorowy. Całość zmiksować.
  7. Z gotowej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  8. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor. Odstawić.
  9. Do rondla wlać sos pomidorowy, mleczko kokosowe oraz curry i gotować przez ok. 5 min. Następnie dodać klopsiki i dusić przez kolejne 10 min.


Inspiracją do przepisu na klopsiki jest blog  http://simpleveganblog.com/