sobota, 5 września 2015

Wegańskie Czekoladowo-Bananowe Ciasto z Gruszkami w Winie
BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!!














CZAS: ok. 25 min. + ok. 25 min. gotowanie gruszek
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 6 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • mały rondel
  • miseczka metalowa
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • forma prostokątna o średnicy 14 x 21 cm
  • papier do pieczenia lub folia spożywcza

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 3/4 szklanki - migdały 
  • 1/2 szklanki - daktyle
  • 1 łyżka - syrop z agawy
 Krem czekoladow0-bananowy:
  • 4 szt. - dojrzałe banany
  • 2 łyżki - kakao
  • 2 łyżki - syrop z agawy lub inny słodzik
  • 100 g - czekolada gorzka (u mnie 65% kakao)
  • 2 łyżki - babka płesznik
Gruszki:
  • 6 szt. - małe gruszki
  • 500 ml - czerwone wino słodkie
  • 2 łyżki - cukier trzcinowy 
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka - nasiona kardamonu
  • 1 szt. - laska cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki
  1. Do małego rondla wlać wino, dodać cukier i babkę płesznik. Postawić na średnim ogniu.
  2. Gruszki umyć, obrać i wrzucić do mieszanki z winem. Gotować ok. 25 min.
 Spód
  1. Do malaksera wrzucić migdały. Zmiksować. Następnie dodać daktyle (wcześniej pokroić na małe kawałki) i syrop z agawy.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Powstałą masę uformować na dnie form, dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki.
Krem czekoladowo-bananowy
  1.  Do malaksera wrzucić kawałki bananów, syrop z agawy, babkę płesznik i kakao. Dokładnie zmiksować.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do bananów i dokładnie zmiksować.
  3. Gotowy krem wylać na dno tarty.
  4. Gruszki poukładać na jeszcze ciepłym kremie. Przed podaniem posypać kawałkami czekolady i cynamonem.

Ciasto podawać schłodzone.
Przechowywać przez 3-4 dni w lodówce.



















Inspiracją do przepisu jest blog: http://gourmandelle.com/