niedziela, 20 września 2015

Wegańska Tarta Orzechowo-Śliwkowa
BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!!














CZAS:  ok. 45 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 6 -8 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • forma do tarty o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia lub folia spożywcza

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 1/2 szklanki -  migdały
  • 1/2 szklanki - orzechy laskowe
  • 1 szklanka - wiórki kokosowe 
  • 1 szklanka - daktyle
  • 2 łyżki - kakao
 Krem śliwkowy:
  • 1 szklanka - nerkowce (moczyć przez całą noc w wodzie)
  • 1 szklanka - wiórki kokosowe
  • 7 szt. - dojrzałe śliwki
  • 3-4 łyżki - sok wyciśnięty z cytryny
  • 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
  • 3 łyżki - mak (opcjonalnie)
Dekoracja:
  • śliwki pokrojone w piórka
  • czekolada połamana na drobne kawałki
  • płatki migdałów
  • orzechy laskowe
  • ziarna kakaowca

PRZYGOTOWANIE:

 Spód
  1. Do malaksera wrzucić wszystkie składniki na spód. Dokładnie zmiksować.
  2. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Powstałą masę uformować na dnie formy, dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki.
Krem śliwkowy
  1. Do malaksera wrzucić wszystkie składniki poza makiem i dokładnie zmiksować.
  2. Dodać mak i wymieszać (opcjonalnie).
  3. Gotowy krem wyłożyć na spód formy, wygładzić, docisnąć do dna i włożyć ponownie do lodówki.

Tartę udekorować świeżymi śliwkami oraz orzechami, czekoladą i ziarnami kakaowca lub swoimi ulubionymi bakaliami.

Tarta smakuje najlepiej chwilę po ułożeniu na wierzch świeżych śliwek. Jeśli owoce nie są słodkie należy polać ją sosem klonowym lub innym słodzikiem.

Przez cały czas tartę przechowywać w lodówce.