sobota, 12 września 2015

Wegańskie Kokosowe Ciasto Figowe
BEZ PIECZENIA!!! BEZ MĄKI!!!














CZAS:  ok. 20 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.

NARZĘDZIA:
  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka, nóż
  • forma prostokątna o średnicy 14 x 21 cm
  • papier do pieczenia lub folia spożywcza

SKŁADNIKI:

Spód orzechowo-figowy:
  • 1/2 szklanki -  orzechy włoskie
  • 1/4 szklanki - migdały
  • 2 łyżki - wiórki kokosowe 
  • 2 łyżki - siemię lniane
  • 1/2 szklanki - figi suszone
  • 1/2 szklanki - daktyle (pokrojone)
  • 1 łyżeczka - woda
  • 1/2 łyżeczki - cynamon
 Krem waniliowo-kokosowy:
  • 1/2 szklanki - nerkowce (moczyć przez całą noc w wodzie)
  • 1/2 szklanki - mleko kokosowe
  • 1/2 szklanki - wiórki kokosowe
  • 2 łyżki - syrop klonowy
  • 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
Świeże figi do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

 Spód
  1. Do malaksera wrzucić wszystkie składniki na spód orzechowo-figowy. Zmiksować.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Powstałą masę uformować na dnie formy, dokładnie docisnąć. Wstawić do zamrażalnika.
Krem waniliowo-kokosowy
  1. Do malaksera wrzucić namoczone nerkowce. Dokładnie miksować prze kilka minut.
  2. Do nerkowców dolewać wolno mleko kokosowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowe. Zmiksować na gładką, kremową masę.
  3. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  4. Gotowy krem wyłożyć na spód orzechowo-figowy i włożyć ponownie do zamrażalnika na ok. 2 godz.

Ciasto udekorować świeżymi figami.
Podawać po ok. 10 min. po wyciągnięciu z zamrażalnika.
Przez cały czas przechowywać schłodzone.






















Inspiracją do przepisu jest blog: http://www.secretsquirrelfood.com/