sobota, 7 maja 2016

Wegańska Tarta Rabarbarowo-Truskawkowa













 
CZAS: 15 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:


  • malakser
  • szklanka 250 ml
  • nóż
  • forma do tarty (u mnie o średnicy 20 cm)
  • rondel do rozpuszczenia oleju

SKŁADNIKI:

Spód
  • 1 szklanka - dowolna mieszanka suszonych owoców (u mnie jabłka i morele)
  • 1 szklanka - dowolna mieszanka orzechów (u mnie włoskie i migdały)
  • 1 szklanka - daktyle (jeśli są twarde zalej je na kilka minut ciepła wodą)
  • 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny
Masa
  • 3 gałązki - rabarbar
  • 2 1/2 szklanki - truskawki
  • 1/2 szklanki - daktyle
  • 1/4 szklanki - olej kokosowy płynny

PRZYGOTOWANIE:
  1. Połączyć wszystkie składniki na spód w malakserze i miksować przez ok. 5 min.
  2. Przygotować formę i wyłożyć jej dno powstałą masą. Dokładnie docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki.
  3. Połączyć wszystkie składniki na masę poza olejem kokosowym, który należy dodać po dokładnym rozdrobnieniu daktyli. Miksować z olejem dodatkowo jeszcze ok. 1 min.
  4. Masę wylać na spód tarty i schłodzić w lodówce przez ok. 5 godz., a najlepiej całą noc.
Tartę podczas przechowywania w lodówce polecam przykryć folią.

Podawać schłodzoną z dodatkiem truskawek, rabarbaru i gałązek mięty.