niedziela, 15 maja 2016

Wegański Bananowy Chlebek z Cukinii
















 
CZAS: ok. 25 min. + 35 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • malakser (blender, tarka)
  • keksówka
  • papier do pieczenia
  • szklanka 250 ml
  • łyżeczka, łyżka, widelec, nóż

SKŁADNIKI:
  • 2 1/2 szklanki - płatki owsiane lub orkiszowe (u mnie owsiane)
  • 2 szt. - średni banan (1 szklanka - rozgnieciony banan)
  • 1 szt. - mała cukinia (1 szklanka - tarta cukinia)
  • 1 łyżeczka - soda 
  • 1/2 łyżeczki - cynamon
  • 1 płaska łyżeczka - proszek do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka - sól 
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki - mleko roślinne (u mnie migdałowe) 
  • 1 łyżka - olej roślinny (u mnie z orzechów włoskich)
  • 2 łyżki - syrop daktylowy lub inny słodzik (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175ºC z opcją "góra/dół"
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dokładnie olejem.
  3. W malakserze zmielić płatki owsiane na mąkę. Myślę, że dobry blender też sobie poradzi.
  4. Następnie zetrzeć cukinię na paski za pomocą malaksera lub użyć tarki. 
  5. Banana rozgnieść widelcem.
  6. Dodać pozostałe składniki i wszystkie dokładnie zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.

PIECZENIE

Piec w piekarniki nagrzanym do temperatury 175ºC z opcją "góra/dół" przez ok. 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić chlebek w piekarniki na kolejne 10 min.
Gotowy chlebek wyciągnąć z piekarnika i przed podaniem pozwolić mu wystygnąć.