sobota, 15 lipca 2017

Brownie z Cukinii














CZAS:  10 min. przygotowanie + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 12 porcji

NARZĘDZIA:
  • malakser (tarka) lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • blacha do pieczenia 
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki - płatki owsiane
  • 2 szklanki (1 średnia cukinia) - starta w malakserze na tarce cukinia
  • 1/2 szklanki - masło orzechowe
  • 3/4 szklanki - mus jabłkowy (u mnie babciny)
  • 1/2 szklanki - kakao
  • 5 łyżek - melasa karobowa lub inny płynny słodzik
  • 1 łyżeczka - soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki - sól
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperaturu 180C z opcją "góra/dół".
  2. W malakserze rozdrobnić płatki owsiane, dodać cukinię i pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę brownie. Wierzch wyrównać.

PIECZENIE:

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C z opcją "góra/dół" przez ok. 25-30 min.

Gotowe brownie powinno być delikatnie przypieczone od góry i mokre w środku. Można kroić jeszcze gorące, jednak najlepiej będzie kroiło się lekko ostudzone.

Wierzch udekorować ulubionymi dodatkami, np. wiórki kokosowe, ziarna kakaowca, płatki migdałów, maliny.

Brownie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze: 1 porcja 50 g 

białko 5,2 g
węglowodany 16,8 g
tłuszcz 7 g
156 kcal