wtorek, 11 lipca 2017

Orzechowiec z Fasoli Białej na Spodzie Owsiano-Daktylowym
BEZ PIECZENIA !!!

















CZAS:  30 min.
TRUDNOŚĆ: łatwe

NARZĘDZIA:
  • malakser lub blender
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • blacha do pieczenia o średnicy 25 cm lub mniejsza

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 2 szklanki - płatki owsiane górskie
  • 20 szt. (50 g) - daktyle bez pestek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka - melasa karobowa lub inny płynny słodzik (opcjonalnie)

Masa:
  • 2 szklanki  - ugotowana fasola biała
  • 1 czubata łyżka - masło orzechowe
  • 1/2 kostki (ok. 100 g) - tofu naturalne
  • 1/2 szklanki - orzechy włoskie lub ziemne
  • 5 łyżek - mleko roślinne lub woda
  • 5 łyżek - melasa karobowa lub inny płynny słodzik
  • 1 łyżeczka - ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wierzch:
  • ok. 100-150 g - czekolada gorzka (1-1 1/2 tabliczki)
  • ulubione orzechy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 min., odsączyć wodę.
  2. W malakserze połączyć płatki owsiane z daktylami, dodać sól.
  3. Powstałą masą wypełnić dno blachy, wyrównać i schłodzić w lodówkę.
  4. W malakserze zmielić orzechy, dodać ugotowaną fasolę, tofu, masło orzechowe, mleko, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  5. Gotową masę przełożyć na schłodzony owsiano-daktylowy spód i ponownie włożyć do lodówki.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na masę orzechową. Udekorować ulubionymi orzechami.
Orzechowiec przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze: 1 porcja 155 g (1/8 blachy)
białko 13 g
węglowodany 54 g
tłuszcz 12,9 g
381 kcal