sobota, 29 lipca 2017

Wegańskie Spaghetti Bolognese z Tofu


















CZAS:  5 min. przygotowanie + 35-45 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 2 porcje 

NARZĘDZIA:
  • szklanka 250 ml
  • łyżka, łyżeczka
  • duża miska
  • duży rondel
  • blacha do pieczenia 
  • papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

Spód:
  • 180 - 200 g - tofu naturalne 
  • 700 ml (3 szklanki) - sos pomidorowy
  • 200 g - makaron kukurydziany suchy 
  • 1 łyżka - oliwa z oliwek lub inny olej 
  • 1 łyżka - sos sojowy 
  • 2 łyżki - płatki drożdżowe
  • 1/2 łyżeczki - czosnek w proszku
  • 1/2 łyżeczki - papryka wędzona 
  • 1/2 łyżeczki - chilli
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku (na koniec do sosu pomidorowego)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperaturu 180C z opcją "góra/dół".
  2. W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy.
  3. Tofu pokruszyć w rękach na mniejszw i większw kawałki i dodać do masy z przyprawami. Dokładnie wymieszać
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozrzucić kawałki tofu z przyprawami i piec ok. 35-45 min. na brązowo-złoty kolor od czasu do czasu mieszając. UWAGA, aby nie przypalić tofu! Mniejsze kawałki będą szybciej nabierać brązowego koloru.
  5. W między czasie w rondlu podgrzać sos pomidorowy i ugotować makaron.
  6. Zamarynowane i podpieczone tofu dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
  7. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Spaghetti podawać z pomidorkami koktajlowymi i liśćmi bazylii.


















Wartości odżywcze: 1 porcja  g 

białko 
węglowodany 
tłuszcz