CZAS: 15 min. + 45 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: ok. 16 porcji
NARZĘDZIA:
- blender
- patelnia
- miska
- łyżka
- łyżeczka
- keksówka
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki - ugotowana soczewica zielona lub brązowa
- 1 szklanka - ugotowana kasza jaglana
- 2 szt. - cebula
- 10 szt. - śliwki
- 2 łyżki - sos sojowy
- 50 ml - oliwa z oliwek (3 łyżki do smażenia, 5 łyżek do masy)
- 2 szt. - liść laurowy
- 2 szt. - goździk
- 1 szt. - jałowiec
- 2 szt. - ziele angielskie
- 1 łyżeczka - majeranek
- 1/2 łyżeczki - cząber
- 1 szczypta - gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać przyprawy: liść laurowy, goździki, jałowiec, ziele angielskie. Dodać cebulę i cały czas mieszając, na małym ogniu, podsmażyć.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją "góra/dół".
- Przyprawy wyjąć z patelni.
- W misce wymieszać podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, pozostałe 5 łyżek oliwy i resztę przypraw. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem ziołowym.
- Formę wysmarować niewielką ilością oliwy, napełnić połową przygotowanej masy, wcisnąć śliwki, tak, aby nie było przerw i przykryć drugą połową masy.
PIECZENIE
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z opcją "góra/dół" przez ok. 45 min.
Pasztet schłodzić i kroić po całkowitym ostudzeniu.
Inspiracją do przepisu był blog Marty Dymek: http://www.jadlonomia.com/2013/12/pasztet-soczewicowy-ze-sliwka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz