CZAS: 10 min. + ok. 2 godz. chłodzenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 4 szt.
NARZĘDZIA:
- blender
- malakser
- mały rondel
- szklanka 250 ml
- łyżka, łyżeczka
- 4 miseczki, słoiczki lub małe szklanki
SKŁADNIKI:
Masa dyniowa:
- 1 szklanka - puree z dyni
- 1 szklanka - mleko migdałowe lub inne roślinne
- 2 łyżeczki - agar
- 2 łyżki - syrop klonowy lub inny słodzik
- 2 łyżeczki - zmielone przyprawy (tzw. pumpkin spice: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki goździki)
- 1 szklanka - nerkowce
- 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy
- zimna woda
- granola: płatki orkiszowe, pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie i syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
- W małym rondlu umieścić agar i mleko migdałowe. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3-4 min. cały czas mieszając.
- Gotową mieszankę połączyć z puree z dyni, przyprawami, syropem klonowym i zmiksować na gładką masę.
- Masę wlać do małych miseczek (u mnie 4 porcje) i chłodzić przez ok. 1-2 godz. w lodówce.
- Nerkowce umieścić w malakserze, zalać zimną wodą (orzechy mają być zalane na 1-1,5 cm wysokości kielicha), dodać ekstrakt waniliowy i miksować przez kilka minut do momentu uzyskania gładkiej kremowej masy.
- Gotowy krem położyć na wierzch masy dyniowej i chłodzić ok. 1 godz. w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz