CZAS: cały wieczór :-)
TRUDNOŚĆ: trudne
ILOŚĆ: 16 szt.
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 250 ml - mleko sojowe naturalne
- 50 g - drożdże świeże
- 2 łyżki - siemię lniane
- 6 łyżek - ciepła woda
- 4 szklanki - mąka bezglutenowa (mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej i gryczanej)
- 1/2 szklanki - mąka jaglana
- 1/3 szklanki - olej rzepakowy
- 1 płaska łyżeczka - sól
- 250 g - margaryna roślinna
- 250 g - biały mak
- 200 g - margaryna roślinna
- 1 szklanka - cukier trzcinowy
- 120 g - orzechy arachidowe
- 120 g - rodzynki
- 100 g - skórka pomarańczowa
- 160 g - wegańskie ciastka bezglutenowe
- 1 buteleczka - aromat migdałowy
- 200 g - cukier puder
- 2 łyżki - gorąca woda
- 2 łyżki - sok z wyciśniętej cytryny
- 4 łyżki - mleko sojowe do posmarowania rogali
- 4 garście - posiekane orzechy arachidowe do posypania rogali
NARZĘDZIA
- termometr kuchenny
- duża stolnica
- wałek
- sitko drobne
- silikonowa stolnica
- folia spożywcza
- rękaw cukierniczy
- maszynka do mielenia maku
- duży garnek
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
- Zagotować wodę.
- Mak (250 g) wrzucić do sitka i opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godz.
- Mak odsączyć bardzo dokładnie i zmielić dwukrotnie w maszynce.
- Zmielony mak przełożyć do dużego garnka, dodać cukier (1/2 szklanki), margarynę (250 g) i podsmażyć wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. UWAGA!!! Mak nie może przypalić się.
- Do dużej miski wlać ciepłą masę, dodać pokruszone ciastka (160 g), orzechy (120 g), rodzynki (120 g) i aromat migdałowy (1 buteleczka).
- Gotową masę zostawić pod przykryciem do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Siemię lniane (2 łyżki) zalać ciepłą wodą (6 łyżek), odstawić.
- Mleko (250 ml) podgrzać do temperatury ok. 36-38°, dodać rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać do momentu ich rozpuszczenia.
- Do przesianej przez sitko mąki (4 1/2 szklanki) dodać cukier (1/2 szklanki), sól (1 płaska łyżeczka) i siemię lniane z wodą.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec dodać olej (1/3 szklanki). UWAGA!!! Ciasto trzeba bardzo długo wyrabiać, do momentu, aż będzie sprężyste.
- Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, uformować prostokąt, przykryć folią spożywczą, zwinąć i schłodzić w lodówce.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt (posypać mąką, jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka).
- 1/3 kostki masła podzielić na kawałki i rozsmarować równomiernie na cieście.
- Ciasto złożyć na 3 części wzdłuż krótszego boku (złożyć do środka najpierw jeden bok, potem drugi).
- Rozwałkować (użyć mąki, jeśli będzie potrzeba).
- Smarować ciasto 1/3 kostki masła, ponownie złożyć na 3 części i rozwałkować. Cały cykl powtórzyć raz jeszcze. Po rozwałkowaniu ciasto przykryć folią, zwinąć i włożyć do lodówki na noc.
- Po schłodzeniu ciasto rozwinąć z folii, przeciąć na środku wzdłuż dłuższego boku. Powstałe w ten sposób dwa paski pociąć na trójkąty.
- Masę makową włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto.
- Zwinąć rogale zaczynając od podstawy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogale, odstawić do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Wyrośnięte rogale posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku z opcją "góra/dół" w temperaturze 180°C przez ok. 30 min.
Po upieczeniu przygotować lukier poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Posmarować jeszcze ciepłe rogale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz