CZAS: 30 min. gotowanie + 20 min. chłodzenie + 30 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 8 szt.
NARZĘDZIA:
- garnek
- duża miska
- łyżka
- łyżeczka
- widelec
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 1 szt. - batat
- 1 puszka - fasola biała
- 1 /3 szklanki - suchy ryż brązowy
- 1 szt. - średnia cebula
- 1 szt. - natka pietruszki
- 3 ząbki - czosnek
- 2 łyżki - pasta tahini
- 2 płaskie łyżeczki - papryka wędzona
- 1 płaska łyżeczka - kmin rzymski
- 1/4 łyżeczki - chili w proszku
- pozostałe przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy
- 1-2 łyżki - oliwa z oliwek lub inny olej roślinny do posmarowania papieru i burgerów
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty i ryż gotować w wodzie przez ok. 30 min.
- W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
- Fasole przepłukać pod bieżącą woda.
- Za pomocą widelca rozgnieść fasolę oraz ugotowane bataty.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pietruszkę poszatkować. Dodać ok. 1/2 szklanki natki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (fasolę, bataty, ryż, cebulę i pietruszkę), dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną, kmin, chili oraz sól i pieprz.
- Przygotowaną masę włożyć na ok. 20 min. do lodówki.
- Z masy uformować burgery.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i układać na niej burgery.
- Wierzch burgerów posmarować oliwą.
PIECZENIE
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z opcją "góra/dół" przez ok. 15 z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Najsmaczniejsze w cieplej bułce z dodatkiem salaty, cebuli, pomidora, ogórka, awokado oraz z ulubiony sosem.
Do burgerów idealnie pasuje majonez z kaszy jaglanej. Przepis znajdziesz tutaj:
http://veganyard.blogspot.com/2015/11/weganska-saatka-jarzynowa-c-zas-ok.html
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 szt. - 80 g):
- 88,38 kcal
- białko 3,55 g
- węglowodany 14,9 g
- tłuszcz 1,49 g
- błonnik 3,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz