2 SKŁADNIKI! ZDROWO! PROSTO I W KILKA MINUT!
CZAS: 10 min. + 12-15 min. pieczenie
TRUDNOŚĆ: łatwe
ILOŚĆ: 14 szt.
NARZĘDZIA:
- mała miska
- widelec
- papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (250 ml) - płatki orkiszowe lub owsiane
- 2 szt. - bardzo dojrzałe banany (skórka powinna mieć czarne kropki)
- szczypta soli
- przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (opcja), u mnie przyprawa 1/2 łyżeczki tzw. pumpkin spice (2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbir, 1/4 łyżeczki zmielone goździki)
- 1/2 łyżeczki - ekstrakt waniliowy (opcja)
- dekoracja: pestki dyni, płatki migdałów, dropsy czekoladowe, ziarna kakaowca, nasiona goji, płatki kokosowe, rodzynki lub inne
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C z opcją "góra/dół".
- Do miski wrzucić banany i dokładnie rozgnieść widelcem do powstania lekko płynnej masy. Dodać płatki orkiszowe oraz sól i wymieszać.
- Dodać dowolne przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki pumpkin spice) i ekstrakt waniliowy (opcja). Odstawić na 5 min.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować niewielką ilością oliwy.
- Za pomocą widelca nabierać kawałki masy i układać na blasze. Z masy formować ciastka, lekko spłaszczyć i udekorować.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z opcją "góra/dół" przez ok. 12-15 min. U mnie 12 min. w zupełności wystarczyło.
Ciastka najlepiej smakują jak ostygną, a najlepszy smak mają po schłodzeniu w lodówce.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Inspiracją do przepisu jest blog: http://powerhungry.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz